Malta odottaa rukiin kylvämistä - Salonen, Jukka (Maaseudun Tulevaisuus, 2002)
Rukiin kasvintuhoojia voi vältellä, kun kylvää rukiin suositeltua myöhempään. Kahukärpänen ei nimittäin viihdy syksyn koleudessa, ja rikkakasveja taimettuu syyskuussa vähemmän kuin elokuussa. Myös lumihomeen tuhot vähenevät, jos ruis ei syksyn aikana kasva liian reheväksi. Tämä havaittiin MTT:n kenttäkokeissa, jossa etsittiin kylvöaikasuosituksia uusimmille ruislajikkeille. Tutkimus on osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa hanketta Rukiin jalostuksen ja viljelyn tehostaminen pohjoisilla viljelyalueilla.
Keywords: Ka; vilja; ruis; kasvinsuojelu; kylvö; kylvöaika; viljely; kasvitaudit; tuhoeläimet; kahukärpänen; lumihome; talvehtiminen; lajikkeet; kemiallinen torjunta; ruiskutus; sää