Web-based reference databases and subject gateways to locate current research information in agricultural and food sciences - a Finnish perspective - Aaltonen, Maj-Lis; Hagelin, Ritva (Agricultural Research Centre of Finland, 2000)
Tietokannat ja www ovat mullistaneet tiedonhakijan markkinat. Painettu julkaisuluettelo palveli kauan Agricultural and Food Science in Finland -lehden lukijoita, mutta painetun luettelon julkaiseminen ei enää ole tarkoituksenmukaista. Nyt lukijan käytettävissä on viitetietokantoja, jotka yhdessä kokotekstiartikkeleina ilmestyvien verkkolehtien kanssa tarjoavat tiedonhakijalle laajat ja nopeat työkalut tiedonetsintään. Verkkoympäristössä voidaan tarjota usein myös joustavasti erilaisia haku-, selailu- ja tulostusvaihtoehtoja toisin kuin painetussa luettelossa. Korkeakoulut, yliopistot, tutkimuslaitokset, ammattikorkeakoulut ja muut organisaatiot ovat hankkineet käyttöönsä elektronisia aineistoja, ja parhaimmillaan tutkijalla on käytössään tuhansia verkkolehtiä ja noin 100 tietokantaa. Kotimaisten ja kansainvälisten viitetietokantojen lisäksi tiedonhakijalle erittäin hyödyllisiä tietolähteitä ovat tutkimuslaitosten, yliopistojen, korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten ja organisaatioiden omat kotisivut www:ssä. Eri tieteenaloille on tuotettu Internet-aihehakemistoja, joihin on valikoitu ja kuvailtu laadukkaita tiedonlähteitä Internetissä. Web-pohjaiset tietokantojen käyttöliittymät ovat tiedonhakijalle varsin helppoja käyttää. Usein kuitenkin onnistunut tiedonhaku vaatii käyttäjältä vähän enemmän hakulomakkeen mahdollisuuksiin syventymistä, hakutekniikkaa koskeviin ohjeisiin tutustumista ja erityisesti oman tiedonhakuongelman jäsentämistä. Oman organisaationsa tietopalvelun tai lähimmän tieteellisen kirjaston asiantuntijoilta ja kotisivuilta tutkija saa lisätietoa hänen yhteisöönsä hankituista tietoaineistoista, opastusta tiedonlähteiden valintaan ja käyttöön sekä lisätietoja tarjolla olevista maksullisista tiedonhakupalveluista.

Databases and the World Wide Web have overwhelmed the information market. Bibliographic reference databases with links to electronic journals that publish full text manuscripts provide information seekers with a wide range of fast and convienient searching methods. Increasingly organisations present their activities on the WWW which allows them to disseminate updated information about their experts, publications and on-going research projects better than was possible previously. The web technology has a major advantage over printed products since it allows end-users to search, browse and print the information in different formats according to their own specific needs. Agricultural and food science papers published in Finland have been documented annually in this journal for a number of years, but the advent of web technologies have made this much less valuable.
Keywords: Ma; Re; WWW; aihehakemistot; elektroniset kirjastot; elektroniset lehdet; Suomi; maatalous; elintarvikkeet; tutkimus; julkaisut; tietokannat; tietopalvelu; kirjastot; Internet; agricultural research; food research; publications; databases; current research information systems; current research information systems; Internet; information resources; Finland