Ruusujuuri (Rhodiola rosea L.) - Galambosi, Bertalan; Valo, Ritva (MTT, 2006)
Ruusujuuri on 10-35 cm korkea, monivuotinen ruohokasvi, jolla on paksu, lähes mukulamainen juurakko. Leikkauksen jälkeen mukulan tuoksu muistuttaa ruusun tuoksua ja mukulan valkoinen väri muuttuu punertavaksi. Versot ovat pystyt, tiheälehtiset ja kaljut. Kukinto on puolipallomainen viuhko, kukkii kesäkuussa, kukat ovat yleensä keltaisia. Kasvi on kaksikotinen, hede- ja emikukat sijaitsevat yleensä eri kasviyksilöissä. Siemenet kypsyvät heinäelokuun vaiheessa. Ruusujuurta kasvatetaan myös koristekasvina kivikkopuutarhassa. Rhodiola-sukuun kuuluu lähes 50 eri lajia, jotka ovat levinneet eri puolille maailmaa (Kiina, Tiibet, Mongolia, Kazakstan, Siperia). Pohjoisella pallonpuoliskolla laji on laajalle levinnyt. Euroopassa se kasvaa napapiirin yläpuolella ja korkealla vuoristossa: viileissä ja kosteissa paikoissa Alpeilla, Karpaateilla ja Pyreneitten vuoristossa. Pohjois-Amerikan pohjoisosissa sitä tavataan myös. Suomessa ruusujuuri kasvaa luonnossa alkuperäisenä lajina yleisenä Enontekiön ja Kilpisjärven sekä harvinaisena Inarin ja Kittilän tunturiseudulla. Siellä se viihtyy kosteilla ja soraisilla puronvarsilla, kallionraoissa ja lumenviipymäpaikoilla. (Hämet-Ahti ym. 1998).
Keywords: Pu; kokoelma; mauste; monimuotoisuus; Rhodiola; rohdos; ruusujuuri