Hukkakaura - Jalli, Heikki; Paju, Riina (MTT, 2002)
Hukkakaura on lauhkeiden alueiden erityisesti viljoilla kasvava heinämäinen kertarikkakasvi. Seuraavien vuosien saastunnat perustuvat variseviin maassa hyvin säilyviin siemeniin. Siementen pitkä itämislepo ja siementen monet leviämistavat tekevät hukkakaurasta vaarallisen rikkakasvin. Ilman ennakoivia ja välittömästi havaitsemisen jälkeen tehtäviä torjuntatoimia hukkakaura lisääntyy nopeasti ja viljelyksen puhdistamiseen kuluu helposti useita kasvukausia. Tämä selostus on katsaus tehdyistä hukkakauratutkimuksista ja käytäntöön sovellettavista tutkimustuloksista. 1950-luvulta lähtien on tukittu hukkakauran biologiaa, siementen itämislevon kestoa ja maan siemenvaraston kehittymistä ajan kuluessa. Viimeisimmissä tutkimuksissa taas etsitään edullisimpia torjuntamenetelmiä kemiallisten- ja viljelyteknisten menetelmien yhdistelmistä. Suomen ulkopuolella ennemminkin siedetään kuin pyritään pääsemään eroon hukkakaurasta. Suomalainen hukkakauratutkimus nojaa Britt Pessalan 1970- ja 1980-luvulla tekemään työhön, jonka jälkeen on keskitytty vain uusien herbisidien biologisen tehon määrittämiseen.
Nimekkeen selvennys: Kirjallisuuskatsaus.
Keywords: Ka; Ta; rikkakasvit; torjunta; hukkakaura; herbisidit; intergroitu torjunta