Tuottajien siivu ruoan hinnasta yhä pienempi - Niemi, Jyrki (Maaseudun Tulevaisuus, 2005)
Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin kymmenen vuotta sitten, elintarvikkeiden hinnat putosivat keskimäärin 11 prosenttia, vaikka arvonlisäveroa korotettiin väliaikaisesti 12:sta 17:ään prosenttiin. Hinnanalennuksen aiheutti se, että maatalouden tuottajahinnat laskivat muiden jäsenmaiden tasolle ja elintarvikkeiden tuonti muista EU-maista vapautui. Etenkin vilja- ja lihatuotteiden hinnat laskivat rajusti.
Keywords: Ma; hinnat; hinnanmuodostus; hintakehitys; tuottajahinnat; kuluttajahinnat; talouspolitiikka; elintarvikkeet; elintarviketeollisuus; kauppa