Teknologialla asiakkaalle lisäarvoa - Hakala, Ilkka (MTT, 2004)
Maatalousteknologian uusinta tutkimustietoa esiteltiin Ensimmäisillä teknologiapäivillä 1.-2.10.2003 Vihdissä. Tapahtuma koostui seminaareista sekä uuden teknologian näyttelystä. Päivät olivat osa maatalouskonevalmistajien tulevaisuusstrategiatyötä. Tähän julkaisuun on koottu päivien esitelmätekstit. Professori Hannu Haapala esitti avauspuheenvuorossaan, että suomalaisen maatalousteknologian vientimahdollisuudet ovat tulevaisuudessa pitkälle riippuvaisia uuden teknologian osaamisesta, jota voidaan lisätä eri tahojen yhteistyön avulla. Haapala arvioi, että tulevaisuudessa viljelijä panostaa erikoistuotteisiin ja laatuun, hallitsee tietotekniikan, säästää kustannuksia ja hyödyntää urakointia. Ministeri Juha Korkeaoja totesi päivien teeman kuvastavan ministeriönkin peruslähtökohtaa, eli panostamista laatuun ja huolellisuuteen. Maatalouden rakenteen kehittämisen tavoitteena on kestävällä tavalla kilpailukykyinen perheviljelmä, johon liittyy järkevä uuden teknologian hyödyntäminen. Tutkimukselta Korkeaoja toivoi entistä parempaa integroitumista ja sen avulla maatilojen tuotantotalouden edistämistä. Professori Simon Blackmore Tanskan maatalousyliopistosta esitteli teknologian uusimpia suuntauksia maataloudessa, joista nopeimmin kehittyviä ovat robotiikka, elintarvikkeiden jäljitettävyysteknologia ja ajamisen avustaminen. Maailman johtaviin täsmäviljelyn ja älykkäiden koneiden asiantuntijoihin kuuluva Blackmore korosti, että älyteknologia etuja ovat tehokkuus, taloudellisuus ja ympäristöystävällisyys. Teknologiayrityksen puheenvuoron pitänyt Valtran toimitusjohtaja Ilkka Hakala arvioi, että uuden teknologian käyttöönotossa on otettava huomioon koneiden luotettavuus, käytettävyys, taloudellisuus, koneiden teho/painosuhde sekä huollon helppous. Juuri nyt kehittyvät voimakkaasti traktori- ja työkoneyhdistelmän toimivuus ja yhteensopivuus, jossa informaatioteknologia ja satelliittipaikannus luovat uusia mahdollisuuksia. Tutkimusseminaarin teemana oli "Mitä on toimiva ja taloudellinen teknologia?" Alustuksissa käsiteltiin suorakylvöä, viljankorjuun kustannusten säästökohteita, esikuivatun nurmirehun korjuuketjuja, maatilan johtamisen haasteita sekä täsmäviljelyteknologiaa. Lähinnä maatalousrakennusten suunnittelijoille järjestetyn rakennustutkimuksen seminaarin teemana oli "Toimiva tuotantoympäristö". Alustusten aiheina olivat tuotantoympäristön suunnittelu, suuret tuotantoyksiköt, jaloittelu ja laiduntaminen, rakennusten paloturvallisuus ja henkilötilat, pihattosuunnittelu Ruotsissa sekä luomusikala.

The newest research results in agricultural engineering were presented at the First Vihti Agricultural Engineering Days in Vihti, Finland, 1-2 October 2003, which comprised seminars and an exhibition of novel agricultural technology. The event was part of the Finnish agricultural machinery manufacturers' development of their strategy for the future. This publication contains the talks given at the event. In his opening speech, Professor Hannu Haapala from MTT Vakola stated that the ability to export Finnish agricultural technology will in the future depend greatly on know-how in novel technology. This know-how can be enhanced through co-operation between different parties. Haapala predicted that farmers in the future will concentrate on special products and quality, have a good command of information technology, save on costs, and utilise subcontractors. The Finnish minister of agriculture and forestry, Juha Korkeaoja, stated that the theme of the Agricultural Engineering Days, Precision and Efficiency, also reflects the basic premise of the Ministry of Agriculture and Forestry, which is concentration on quality and carefulness. The Finnish government's goal for the development of farming industry structure is sustainably competitive family farming. Korkeaoja called for better integration of research with politics to promote the production management of farms. Professor Simon Blackmore from the Royal Veterinary and Agricultural University in Denmark presented the newest trends in agricultural technology. The fastest developing technologies are robotics, tracing technology, and assisted driving. Blackmore, who is one of the leading experts in the world of precision farming and intelligent machines, stressed that the advantages of intelligence technology are efficiency, cost-effectiveness, and environmental friendliness. The technology company address was held by the managing director of the tractor manufacturer Valtra, Ilkka Hakala. He pointed out that in the implementation of new technology one has to pay attention to the reliability, usability, cost-effectiveness, power-weight ratio, and serviceability of machines and devices. At the moment, intensively developing areas are the functionality and compatibility of the combination tractor and implements. Here, information technology and satellite positioning provide new possibilities. The Agricultural Engineering Days included a research seminar on the theme "What is functional and economical technology?" The presentations dealt with direct seeding of cereals, cost saving in cereal harvesting, harvesting technology for wilted grass, challenges in farm management, and precision farming technology. A building research seminar mainly for farm building designers had the theme "Functional production environments". The presentations dealt with production environment designing, large production units, exercise areas and grazing, fire safety, hygienic locks i.e. changing-rooms for visitors and staff, loose housing barn designing in Sweden, and organic piggeries.
Keywords: Ka; Ko; Ra; teknologia; maatalous; maatalouskoneet; maataloustekniikka; kotieläintalous; auraton viljely; suorakylvö; maatalousrakennukset; technology; agriculture; farm machinery; engineering; animal husbandry; agricultural engineering; new technology; information technology; precision farming; direct seeding; farm buildings; functional planning; construction; production environment; farm machinery; engineering; animal husbandry; technology; agriculture