Käyttöveden riittävyys ja laatu maatalouden suurissa tuotantoyksiköissä - Sorvala, Sanna; Puumala, Maarit; Lehto, Marja (MTT, 2006)
Tämän hankkeen tarkoituksena on ollut selvittää, mistä kotieläintilat saavat käyttövetensä sekä minkälaista on käyttöveden laatu. Hankkeessa on tarkasteltu sitä, miten kuivat jaksot ovat vaikuttaneet tilojen toimintaan, minkälaisia vedensäästötoimenpiteitä on toteutettu ja minkälaisiin toimenpiteisiin seuraavien kuivien jaksojen varalta on ryhdytty. Toisaalta on selvitetty erityisen märistä jaksoista mahdollisesti aiheutuneita ongelmia. Kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin maatalouden käyttöveden lähteet sekä veden juoma- ja pesuvesikäyttöä maatiloilla. Kaivoveden laatuun vaikuttaa maa- ja kallioperän koostumus sekä kaivon läheisyydessä olevat riskitekijät. Monet kallioperässä olevat alkuaineet, mm. rauta, fluori ja arseeni, voivat liueta veteen ja esiintyä myös kaivovedessä. Myös lähistöllä olevat pelto, maantie, eläinsuojat ja jätevesisäiliöt voivat vaikuttaa veden laatuun. Maatiloilla vettä kuluu eniten eläinten juomavedeksi. Eläintilojen pesussa käytetään liikuteltavaa joko kylmä-, kuuma tai höyrypesuria. Myös kiinteä pesuri tai robotti voi olla tarpeellinen suurenevissa yksiköissä. Tilojen ja laitteiden pesuissa voidaan säästää vettä käyttämällä lypsykoneputkiston pesuvesiä uudelleen tai kierrättämällä pesuvettä laitteen pesussa. Kotieläintiloille suunnattu kyselytutkimus tehtiin maalis-huhtikuussa 2004. Siinä selvitettiin tilojen veden käyttöä, käyttöveden lähteitä, veden laatua, veden puutteesta johtuvien ongelmatilanteiden yleisyyttä sekä puutteen vaikutusta tilojen pesu- ja juomaveden käyttöön. Kyselyn kohderyhmäksi valittiin keskimääräistä suuremmat maidon-, naudanlihan-, broilerinlihan- sekä sianlihantuotantotilat. Kysely lähetettiin 430 tilalle. Keväällä 2005 suoritettiin täydentävä puhelinkysely 13 sikatilalle ja seitsemälle maitotilalle. Kyselyssä selvitettiin olivatko kesän ja syksyn 2004 sateet aiheuttaneet uusia kaivoveden käyttöön vaikuttavia laatuongelmia. Kesällä 2005 suoritettiin MTT Vakolassa pesukokeita painepesurilla. Pesukokeilla selvitettiin painepesurin veden, polttoaineen ja energian kulutusta. Kyselytutkimukseen vastasi 92 maatilaa, vastausprosentti oli 21. Maatiloista 35 % käytti toimintoihinsa vain oman kaivon vettä. Monella tilalla oli oman kaivon lisäksi kunnallinen vesi varavesilähteenä. Suurimmalla osalla tiloista ei ollut ollut vedestä pulaa, vaikka käyttöveden lähteenä oli vain tilan oma kaivo. Kuiva ajanjakso oli havaittu kaivoissa veden pinnan huomattavana laskuna sekä kaivoveden loppumisena. Kyselytutkimus antoi kuvan vesipulan laajuudesta ja maatilojen selviytymistavoista kuivuusongelmissa. Veden laatututkimus oli tehty 13 rengaskaivosta, joista kahdeksassa veden laatu ei täyttänyt sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettamia laatuvaatimuksia jonkin laatuparametrin osalta. Kyselyyn vastanneiden tilojen 29 porakaivoista oli tutkittu 12. Kaikissa näissä kaivoissa oli jokin tekijä, jonka takia veden laatu ei täyttänyt STM:n laatuvaatimuksia. Puhelinkyselyyn osallistuneilla tiloilla runsaat sateet eivät olleet vaikuttaneet kaivoveden laatuun. Pesukokeessa matalaa painetta (60 bar) käyttäen saavutettiin pesuveden korkein lämpötila. Korkeimmilla paineilla vedenkulutus oli suurin. Eläintilojen pesussa tärkeää on myös hygienia, jota tässä tutkimuksessa ei otettu huomioon. Vedenkulutuksessa säästäminen voi johtaa riittämättömään puhdistustulokseen.

The objective of this project was to find out where animal farms take their water from, and what the quality of their water is. It was also studied how dry spells have affected the farm activities, what measures have been taken on the farms to save water, and what measures have been taken to be prepared for dry spells in the future. Problems caused by exceptionally rainy spells were also surveyed. The water sources of agriculture, the use of drinking water for the animals, and the use of washing water on farms was surveyed in a review of the literature. The quality of well water is influenced by earth and bedrock composition, and by risk factors near the well. Many elements in the bedrock, as iron, fluorine, and arsenic, can dissolve into the ground water and thereby get into well water. Also cultivated fields, roads, animal barns, and waste water tanks near the well may affect the water quality. On farms, most of the water is consumed as drinking water for the animals. For washing the animal sheds, portable washers working with hot water, cold water, or steam are used. On expanding farms, stationary washers or washing robots may also be necessary. Water can be saved by reusing water, for example by recycling the washing water for milking plants. A questionnaire was sent to animal farms in March-April 2004. Their use of water, water sources, water quality, and the frequency of problematic situations due to shortage of water and how these situations affect the use of washing and drinking water was surveyed. The questionnaire was sent to 430 farms of bigger size than the average, which produce milk, beef, broiler, or pork. In spring 2005, a complementary telephone interview was done with 13 pork farms and seven dairy farms. It was surveyed if the exceptionally abundant rains in 2004 had caused new quality problems with well water. In summer 2005, washing trials with a high-pressure washer were conducted at MTT Agricultural Engineering Research. The consumption of water, fuel and energy in high-pressure washing was studied. The questionnaire was answered by 92 farms, which was 21%. 35% of the farms only used their own well water. Many farms had municipal water as backup to their own well. Most of the farms had no shortage of water although their only water source was their own well. Dry spells had been noticed as considerable lower water level in their well and run out of well water. The questionnaire gave a picture of how common shortage of water is, and how farms overcome problems caused by drought. The farms had analysed the water quality of 13 dug wells, and eight of those did not fulfil all the requirements set by the ministry of social affairs and health. There were 29 drilled wells on the farms which answered the questionnaire, and 12 of those had been analysed. None of these 12 fulfilled all the requirements set by the ministry. None of the farms interviewed on the telephone had noticed impaired well water quality due to the abundant rains. In the high-pressure washing trials, the highest temperature was reached with low pressure (60 bar). With the highest pressures the water consumption was highest. When washing animal sheds, however, hygiene is also important, and this study did not go into hygiene aspects. Saving on water consumption may lead to insufficient washing result.
Animal farms and their water supply
Keywords: Ko; Ra; Ys; maatilat; vesi; veden laatu; kuivuus; veden käyttö; veden lähde; kaivo; juomavesi; kaivovesi; pintavesi; pohjavesi; talousvesi; kotieläintilat; lihantuotanto; maidontuotanto; kotieläintuotanto; hyvinvointi; vedenlaatu; animal farms; water quality; drought; water use; water source; well