Maaperäkarttaselitys Forssa - Urvas, Leila (Maatalouden tutkimuskeskus, 1997)
Forssan (2113) tutkimusalue käsittää 12 peruskarttalehteä. Sen maaperä kartoitettiin vuosina 1984-89. Painettuna on vain yksi maaperäkartta, karttalehti 2113 04 Forssa. Muiden karttalehtien maaperätiedot ovat saatavissa numeerisessa muodossa tai muovikalvolle otettuina kopioina maamittauslaitoksen Hämeen maanmittaustoimistosta Hämeenlinnasta. Tutkitun alueen maapinta-alasta noin puolta peittää moreeni. Kalliomaata, joksi lasketaan avokalliot ja alle metrin paksuisen moreenikerroksen peittämät kalliot, on alueella seitsemän prosenttia. Varsinaista moreenimaata on 44 %. Savi on toiseksi yleisin maalaji. Sen osuus on 29 %. Suota alueesta on yhteensä 13 %. Siitä kolmasosa on rahkaturvesoita ja kaksi kolmasosaa varaturvesoita. Hienoa hiekkaa ja karkeata hietaa molempia on kolme prosenttia. Muiden maalajien osuudet ovat kukin alle prosentin maa-alasta. Vain hiekka- ja karkeahietapeltojen fosforitasot edustivat viljavuusluokkaa tyydyttävä, muiden maalajien fosforitaso oli välttävä. Kalsium-, kalium- ja magnesiumtasot olivat yleensä viljavuusluokkaa joko tyydyttävä tai hyvä. Poikkeuksina huonompaan suuntaan olivat hiesusaven kalsiumtaso, hienon hiedan ja hiesun kaliumtaso sekä hienon hiekan magnesiumtaso, jotka kaikki olivat viljavuusluokkaa välttävä. Heikointa tasoa edusti hienon hiekan kalsiumluku 646 mg/l (viljavuusluokka huononlainen). Happamuudeltaan maat kuuluivat viljavuusluokkaan tyydyttävä lukuunottamatta hienoa hiekkaa ja liejusavea, jotka edustivat viljavuusluokkaa välttävä.

The area studied is located at longitude 23º 16' - 24ºE and latitude 60º 46' - 61º 2'N. It covers 1200 square kilometers, within twelve 1:20 000 basic map sheets (Fig. 1). The area was surveyed in 1984-89 in co-operation with the National Board of Survey, the Geological Survey of Finland and the Agricultural Research Centre, Institute of Soil Science. Two soil samples were taken from 243 sites, one from the surface layer (0-20 cm) and one from the subsurface (20-40 cm) layer. The samples were analysed at the Institute of Soil Science. About 50 per cent of the total land area consists of till and bare rock. The most common sorted mineral soil, clay, covers 29 per cent of the area; sand and finesand both cover about 3 per cent. Peat soils, comprising one third Sphagnum and two-thirds Carex peats, account for 13 per cent of the land area. The variation in pH of cultivated mineral soils was small. The mean pH values of organic soils were lower than those of mineral soils. The average exchangeable calcium contents ranged from 646 mg/l (sand) to 2828 mg/l (gyttja). Silt soils had the lowest potassium content (93 mg/l), and heavy clays the highest 283 mg/l. The coarse mineral soils had the least magnesium of all and the clay soils the highest magnesium contents, especially in subsurface layers. With the exception of the samples from sand and finesand soils all samples were poor in phosphorus. The average humus contents in the plough layers of mineral soils ranged from 3.8 to 10.0 per cent. The mean value for mould soils was 27.4 per cent and that for peat soils 55.1 per cent.
Soil map of Forssa
Keywords: Ka; Forssa; maaperäkartat; viljavuuskartat; maalajit; soil mapping; soil types