Pienen pyöreän puun käyttö rakentamisessa III : rakenteet, liitokset, rakennusesimerkit - Kivinen, Tapani; Pietilä, Jukka (Maatalouden tutkimuskeskus, Maatalousteknologian tutkimuslaitos, 2000)
TIIVISTELMÄ Tämä opas esittelee pyöreästä puusta tehtäviä rakenteita, joiden tekemiseen tarvitaan vain rakentamisen perustiedot ja -taidot. Tällaisia rakenteita ovat esimerkiksi piha- ja maaseuturakennukset, kevyet maatalousrakennukset, leikkikenttäkalusteet ja ympäristörakenteet. Opas painottuu Englannissa, Itävallassa ja Suomessa käytettyihin puulajeihin ja rakennustekniikoihin. Lisäksi esitellään rakenteita, joiden toteuttamien vaatii yksityiskohtaista rakennesuunnittelua. Rakenteet esitellään kuvin, liitokset kuvaillaan samoin kuin rakenteiden yksityiskohdat ja tyypillisiä rakennemuotoja. Pyöreän puun kuormitustaulukko esitellään. Tässä tiedotteessa käsitellään lyhyesti myös puun korjuuta, mitallistamista, kuivausta ja varastointia sekä puun kyllästämistä ja maalausta.
Keywords: Ka; Ko; Pu; Ra; liitokset; rakennusesimerkit; pyöreä puu; puurakenteet; rakentaminen; puunsuoja-aineet; wood preservatives; timber structures; joints