Maitohuonejäteveden saostuskoe 4. - 9.11.1999 - Närvänen, Aaro (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Keväällä 1999 tehtyjen maitohuonejäteveden saostuskokeiden lupaavien tulosten johdosta päätettiin menetelmän kehittämistä MTT:n, Kemira Agro Oy:n ja Kemira Chemicals Oy:n toimesta jatkaa. Maitohuonejätevesien täyden mittakaavan saostuskoe ferrisulfaatilla (PIX-115)toteutettiin 4. - 9.11.1999 MTT:n Jokioisten kartanoiden Rehtijärven navetalla. Aloituspäiväksi valittiin torstai, jotta saatiin sunnuntaina tehtävän happaman pesun vaikutus selville. Kemikaalia annosteltiin säädettävällä annostelupumpulla viemäriin aina lypsykoneen pesun aikana. Ennen kokeen alkua otettiin näyte sakokaivon vedestä ja kokeen aikana otettiin näytteitä sakokaivosta eri selkeytysaikojen jälkeen. Kemikaaliannostusta nostettiin vähitellen yhdestä l/m3 ylöspäin sakan laskeutumisominaisuuksien silmämääräisen tarkastelun perusteella. Kokeen lopussa sakokaivoihin kertyneestä lietteestä valtaosa pumpattiin olki-hiekkasuotimeen ja osa imeytettiin turpeeseen.
Keywords: Ys; maitohuonejätevesi; fosforireduktio; typpireduktio; BHK-reduktio; maitohuoneet; jätevesi; jätevedenkäsittely; kemiallinen saostus; ferrisulfaatti; fosfori; typpi; biologinen hapenkulutus