Virallisten lajikekokeiden tulokset 1992-1999 - Järvi, Aulis; Kangas, Arjo; Laine, Antti; Niskanen, Markku; Salo, Yrjö; Vuorinen, Martti; Jauhiainen, Lauri; Mäkelä, Lea (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Virallisen lajiketoimikunnan tehtävänä on selvittää uusien peltokasvilajikkeiden viljelyarvo ennen niiden viljelyyn ottamista. Peltokasvien viralliset lajikekokeet järjestää Maatalouden tutkimuskeskus. Lajikekokeita on tärkeimmillä viljelykasveilla eri puolilla maata vähintään kahden vuoden ajan ennen lajikkeen viljelyyn ottamista. Virallista lajikekoetoimintaa johtaa Maatalouden tutkimuskeskuksen Alueellinen tutkimus. Viralliset lajikekokeet ovat perusta peltokasvien lajikkeista annettavalle tiedolle. Uusien lajikkeiden viljelyarvo tutkitaan alustavassa ja virallisissa lajikekokeissa. Uusien lajikkeiden viljelyarvoa, viljelyvarmuutta, satoisuutta ja laatua selvitetään alustavissa ja virallisissa lajikekokeissa. Alustavat ja viralliset lajikekokeet ovat maksullista tutkimusta. Kasvinjalostuslaitos tai lajikkeen omistaja ilmoittaa lajikkeen kokeisiin ja vastaa kokeiden kustannuksista. Lajike on virallisissa kokeissa vähintään kaksi vuotta tai kunnes se hyväksytään maa- ja metsätalousministeriön kasvilajikeluetteloon. Tämän jälkeen lajike on vielä kokeissa 2-3 vuotta neuvonnan tarpeita varten. Lajikkeen kokeilu virallisissa lajikekokeissa kestää yhteensä 4-6 vuotta. Virallisia lajikekokeita järjestetään tärkeimmillä viljelykasveilla. Lajikekokeet tehdään kunkin lajikkeen viljelyyn soveltuvalla alueella. Esimerkiksi kevätvehnän lajikekokeita on vain Etelä-Suomessa. Ohran lajikekokeita on vastaavasti mallasohraa lukuun ottamatta koko maassa. Lajikekokeet ovat käytännön viljelyä vastaavia kenttäkokeita. Virallisia lajikekokeita on vuonna 1999 ollut kaikkiaan 17 koepaikalla (Kuva l). Virallisia lajikekokeita ovat suorittaneet MTT:n toimeksiannosta ja valvonnassa myös Mildola Oy, Kemira Agro Oy ja Perunantutkimuslaitos.

The task of the Plant Variety Board is to determine the value of new field crop varieties before they are released. The official variety trials of field crops are arranged by the Agricultural Research Centre of Finland. Variety trials of the most important plants are conducted around Finland for more than two years before they are released. The official variety trial operations are organised by the Regional Research of the Agricultural Research Centre of Finland. The official variety trials form a basis for the provision of information on the value of field crops. The value, cultivation stability, yield potential and quality of new varieties is evaluated in preliminary and official variety trials. The preliminary and official variety trials are subject to a charge. The Plant Breeding Institute or the owner of the variety enters the variety for the trials and covers the expenses related to the trials. The variety undergoes official trials for at least two years or until it is entered in the National List of Cultivars of the Ministry of Agriculture and Forestry of Finland. Thereafter the variety undergoes trials for another 2-3 years to collect information for growers. Altogether the testing of a variety in official variety trials lasts a total of 4 to 6 years. Official variety trials are arranged for the most important cultivated crops. The variety trials take place in areas suitable for the cultivation of the crop in question. For instance, variety trials on spring wheat are conducted only in South-Finland, whereas variety trials on barley, except for malt barley, are arranged all over the country. The variety trials are field trials which simulate practical cultivation. Official variety trials were conducted at a total of 17 trial sites in 1999 (Fig. 1). In addition, official variety trials have been conducted by Mildola Oy, Kemira Agro Ltd. and Potato Research Institute to order and under supervision of the Agricultural Research Centre of Finland.
Keywords: Ka; viralliset lajikekokeet; lajikekokeet; viljakasvit; palkokasvit; öljykasvit; nurmikasvit; peruna; official variety trials; varieties