Agronomical and phytochemical investigation of Hyssopus officinalis - Galambosi, Bertalan; Svoboda, Katerina P.; Deans, Stanley G.; Hethelyi, Eva (Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science, 1993)
Mikkelissä tutkittiin 13 eri alkuperää olevaa iisoppilajia vuosina 1990-1992. Siemeniä saatiin Unkarista, Romaniasta, Sveitsistä, Englannista (3) ja Suomesta (7). lisoppilajeista tutkittiin yksi-, kaksi- ja kolmivuotisten kasvien kukkien väriä, tuore- ja kuivasatoa sekä siementuotantoa. Kasvien korkeus ja satoisuus vaihteli iästä ja lajikkeesta riippuen. Matalin (42-47 cm) ja heikkosatoisin (0,5 k g/m2) Oli romanialainen punavärinen lajike. Korkeimpia ja satoisimpia olivat Englannista saadut valkoinen ja vaaleanpunainen lajike sekä sveitsiläinen alalaji aristatus. Niiden korkeus täyskukinnossa oli 65-75 cm ja tuoresato 3,0 - 3,2 kg/m2. Tuoresadon kuiva-ainepitoisuus oli 22-26 % ja lehti-varsi suhde 1:1. Tuoresadosta saatiin 10-14 % kuivaa myyntikelpoista lehtisatoa. Kaikki lajikkeet tuottivat hyvälaatuista siementä, ja siementen itävyys oli kolmen vuoden keskiarvolla 87 %. Edellä mainituista ja Skotlannissa kolmena vuonna kasvatetuista ranskalaisista lajikkeista selvitettiin myös haihtuvan öljyn määrä, koostumus ja antibakteerinen vaikutus. Suomalainen ja skotlantilainen iisoppiöljy olivat hyvälaatuisia. Haihtuvan öljyn määrä vaihteli 0,4-1,4 % kuiva-ainesadosta. Skotlannissa lajikkeiden välillä oli melko suurta vaihtelua. Suomessa siniset ja sekaväriset iisopit sisälsivät öljyä 0,7-1,3 % ja punaiset ja valkoiset 0,6-0,8 %. lisoppiöljyn vaikutukset 25 bakteeria vastaan olivat vaihtelevia ja lisätutkimuksia tarvitaan antibakteeristen vaikutusten selvittämiseksi. lisoppi osoittautui kokeissa talvenkestäväksi kasviksi, joka monivuotisenakin tuottaa hyvälaatuista ölj yä Skotlannissa ja Suomessa.

Hyssop (Hyssopus officinalis L.) obtained from various commercial sources was grown for three years (1990-1992) in Finland. Yield characteristics, flower colour, volatile oil content/composition and its antimicrobial quality were studied. For comparison, Scottish-grown hyssop was included in oil and quality determinations. The description of the flower colour given by the seed firms was not a reliable indicator of the true colour in many cases. Oil yield was satisfactory and oil composition was rather uniform. Only one different chemotype was identified, this was derived from a Romanian seed source. There was considerable variation in herb yield between plants from different sources. The total fresh herb yield was 0.5-3.2 kg/m2, the dry leaf yield was 67 -326 g/m2 . Seed germination was satisfactory (76-99%), offering opportunities for seed production of varieties with different characteristics.
Keywords: iisoppi; Hyssopus officinalis; yield characteristics; seed quality; volatile oil content/composition; antibacterial properties