Blårävens energimetabolism, fortsättningsundersökning: Effekten av utfodring, viktutveckling och konditionsklass under blårävshonors produktionssäsong på fortplantningsresultatet samt på den hormonella balansen: precisering av rekommendationerna för utfodring och konditionsklassificering av avelsdjur. - Koskinen, Nita; Tupeli, Riikka; Sepponen, Juhani; Rekilä, Teppo; Tauson, Anne Helene (FI, 2011)
Bland många djurarter har det visat sig att djurets kondition och näringsstatus har en betydande effekt på fortplantningsresultatet. Energiintag, kroppens kondition och fortplantningsfunktioner är starkt kopplade till varandra (Blache et al. 2003). Upprätthållande av en god fortplantningskapacitet förutsätter balans mellan energiintag och förbrukning. Om det inte finns en tillräcklig tillgång till energi, utnyttjas de befintliga energireserverna för livsviktiga funktioner (Wade et al., 1996). I extrema fall resulterar en negativ energibalans, dvs. avmagring, i att fortplantningsfunktionerna upphör. Hos minkar har man konstaterat att förändringar i metabolismen snabbt och tydligt påverkar fortplantningshormonerna (Tauson et al., 2000, 2002, Tauson & Forsberg, 1992; Tauson et al., 2000). I Finland förknippas blårävarnas försämrade fortplantningsresultat med hög vikt på hösten och en därpå följande intensiv avmagring. Enligt nya rön (Koskinen et al. 2008, 2009, 2010) gäller detsamma för blåräv som för mink: en viktökning hos avelsdjuren och därpå följande kraftig avmagring bör undvikas. Dålig dräktighet, missfall, svag överlevnad bland valparna och ett dåligt valpresultat och därmed förknippat lågt intag av energi- och näringsämnen har dock ännu inte klarlagts fullständigt.
Keywords: Ko; energia-aineenvaihdunta; sinikettu; ruokinta; blåräv; energimetabolism; utfodring