Kotieläintilojen huoltovarmuus - Tertsunen, Sirpa; Tertsunen, Veikko; Jauhiainen, Pekka; Liskola, Kari; Arosilta, Anna; Haapala, Hannu; Kallioniemi, Marja (toim.) (MTT, 2005)
Oppaassa käsitellään todennäköisimpiä kriisitilanteita kotieläintilojen sähköhuollon, ilmanvaihdon, radioaktiivisen laskeuman ja vesihuollon osalta. Tuotantosuunnista ovat mukana maito-, sika- ja siipikarjatalous. Huolellisesti tehty maatilan sähköistyksen suunnittelu luo kunnollisen perustan tilan kriisivalmiutta lisääville toimille. Sähköistyksen suunnittelussa selvitetään sähköstä johtuvat häiriö- ja kriisitilanteet sekä mietitään keinot, miten näihin riskeihin varaudutaan. Samalla päätetään, tarvitaanko tilalla varavoimaa ja selvitetään elektroniikkaa sisältävien laitteiden suojaustarpeet. Tärkeistä sähkötarvikkeista kannattaa pitää jatkuvasti täydennettävää varmuusvarastoa. Häiriösuojauksen perusasioita ovat hyvä maadoitus, huolella tehty potentiaalintasaus ja laitevaurioilta suojaava ylijännitesuojaus. Kriisitilanteiden varalta ilmanvaihtojärjestelmät tulisi suunnitella mahdollisuuksien mukaan siten, että ne toimisivat välttävästi ilman sähköäkin. Varailmanvaihtojärjestelmä voidaan rakentaa joko siten, että ilmanvaihtokanavat suunnitellaan niin väljiksi, että ne toimivat auttavasti myös painovoimaisesti tai varailmanvaihto järjestetään erillisten ilmanvaihtoaukkojen kautta. Jos uhkana on radioaktiivinen laskeuma, tulisi ilmanvaihtojärjestelmä varustaa suodattimilla. Radioaktiivisen laskeuman aikana kotieläimet voivat saada laskeuman nuklideja suoraan ilmasta hengityksen mukana, ihon kautta ja nuolemalla turkkiaan, rehusta, juomavedestä ja sikiö emon verenkierron välityksellä. Laskeuman aikana tulisi oleskella sisätiloissa ja siirtää myös tilan kotieläimet sisään eläinsuojaan. Varastossa olevat rehut peitetään muovikalvolla, samoin kaivo. Talousveden laatua kannattaa seurata maatilalla säännöllisesti. Kriisitilanteiden varalta on hyvä selvittää, mikä on kokonaisvedenkulutus, paljonko vettä kuluu tärkeimpiin kohteisiin ja paljonko on suurin hetkellinen vedenkulutus. Jos vedestä on pulaa, tulee vettä käyttää ensisijaisesti kotieläinten juomavedeksi. Oman kaivon vettä käyttävien tulee tarkistaa kaivon kunto vuosittain. Vesihuoltolaitoksen vesijohto- ja viemäriverkostoon liittyminen on varmin tapa turvata maatilan vesihuolto.

This guide deals with the most probable electricity, ventilation, radioactive fallout, and water supply crises encountered in milk, pork, and poultry production. Careful planning of farm electrification creates a good basis for crisis preparedness and includes preparing for the most probable malfunction and crisis situations. At the same time, it is necessary to clarify the farm s standby power generation needs and the protection needs of its electronic equipment. There should be a continually replenished stock of spare parts of important electronic equipment. The basic elements of malfunction prevention consist of well-earthed equipment, potential equalisation, and power surge protection. The ventilation systems should be designed to work tolerably well without electricity too. This requires sufficiently large ventilation ducts or auxiliary ventilation by means of separate ventilation openings. If there is danger of radioactive fallout, the ventilated air must be filtered. During radioactive fallout, farm animals can be exposed to radioactive particles by breathing them in, absorbing them through the skin, ingesting them in feed or water or by licking their fur, or as fetuses through the dam s blood circulation. During radioactive fallout, human beings and domestic animals should stay inside. Feed and wells must be covered by plastic sheets. The quality of household water should be regularly controlled. In order to be prepared for crises, it is good to determine the total water consumption, the most important water needs, and the greatest peaks in water consumption. If there is a lack of water, water for the animals should be primarily used as drinking water. Farmers who use well water should check the condition of the well at least once a year. The most reliable way to guarantee a farm s water supply is to connect the farm to the local public water and sewer system.
Keywords: Ko; Ra; Ma; aggregaatti; kotieläintilat; kriisivalmius; huoltokyky; kriisitilanteet; sähkö; sähkönjakelu; sähköntuotanto; kotieläintalous; ilmanvaihto; radioaktiivinen laskeuma; vesihuolto; dairy farms; crises; animal husbandry; electricity; ventilation; radioactive fallout; water supply