Tuloksia lihanautojen laidunkokeista - Huuskonen, Arto (toim.) (MTT, 2007)
Tutkimuskokonaisuudessa verrattiin sonnien ja sonnivasikoiden kasvua, ruhon ja lihan laatua, lihan rasvahappokoostumusta sekä eläinten käyttäytymistä ja hyvinvointia laitumella ja pihatossa. Lisäksi selvitettiin, millaisin käytännön järjestelyin sonnien ja sonnivasikoiden laiduntaminen on mahdollista. Tutkimuksen perusteella laadukkaalla laitumella 1 kg:n suuruinen väkirehuannos eläintä kohti riittää turvaamaan hyvän kasvun maitorotuisille vasikoille. Väkirehun määrä on järkevää mitoittaa laitumen laadun ja saatavuuden mukaan. Nuorille vasikoille riittää kokemusten perusteella noin 0,15-0,20 hehtaarin laidunala eläintä kohden. Yli vuoden ikäisille sonneille laidunta tarvitaan 0,20-0,35 hehtaaria eläintä kohti. Loppukasvatustavalla (laidun tai pihatto) ei ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta koko kasvatuskauden ajalle laskettuihin kasvutuloksiin. Laidunnusjakson aikana sonnien päiväkasvut näyttivät kuitenkin olevan hieman heikompia laitumella kuin pihatossa. Maitorotuisilla sonneilla laiduntaminen ei muuttanut ulkofileen rasvan cis-9, trans-11 -CLA:n pitoisuutta. Laiduntaminen kuitenkin vähensi tyydyttyneiden ja lisäsi monityydyttymättömien rasvahappojen osuutta maitorotuisten sonnien ulkofileen rasvahapoista ver-rattuna pihattokasvatukseen. Hereford-sonneilla laiduntaminen lisäsi CLA:n ja ?-linoleenihapon (18:3n-3) pitoisuutta rasvahapoista, muttei vaikuttanut tyydyttyneiden tai tyydyttymättömien rasvahappojen kokonaispitoisuuksiin lihassa. Sonnien ajankäyttö oli hyvin samanlaista laitumella ja pihatossa. Suurimmat erot olivat syömiseen ja märehtimiseen käytetyssä ajassa. Sonnien syömis- ja makuukäyttäytyminen oli kuitenkin synkronisempaa laitumella kuin pihatossa. Tilavan laitumen tarjoama mahdollisuus lajityypilliseen laumakäyttäytymiseen saattoi siten parantaa laidunsonnien hyvinvointia. Sonnivasikoiden ja sonnien laiduntaminen onnistui suhteellisen yksinkertaisin järjestelyin, kun eläimet olivat tottuneet sähköpaimenaitaan ennen laitumelle siirtoa. Sonnien aktiivinen luonne ei vaikeuttanut laiduntamista tai johtanut eläinten karkailuun.
Keywords: Ko; kotieläintuotanto; naudanlihantuotanto; lihanaudat; sonnit; vasikat; laiduntaminen; kasvu; ruhon laatu; rasvahappokoostumus; käyttäytyminen; hyvinvointi