Perunaruttopopulaation muuntelu Suomessa - Hannukkala, Asko (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Perunaruton populaation muutoksia kuvaavia ominaisuuksia tutkittiin vuosina 1990 1999. Vuosittain kerätyistä noin 50 500 ruttonäytteestä määritettiin taudinaiheuttajan parittelutyyppi, metalaksyylinkestävyys ja perunan R-geeneihin perustuva virulenssirotu. Valtaosa ruttonäytteistä oli täysin metalaksyylinkestäviä vuosina 1990 1994. Kestävien kantojen osuus väheni vuosina 1995 1999 muualla, paitsi Satakunnassa ja Pohjois-Pohjanmaalla. A2-tyypin ruttoa löytyi ensimmäisen kerran vuonna 1992 ja vuosina 1993 1999 A2- muodon osuus oli keskimäärin 20 %. Useimmilla pelloilla esiintyi sekä A1- että A2-tyypin ruttoa, joten munaitiöitä voi kehittyä kasveissa. Erilaisten virulenssirotujen erittäin suuri määrä ruttopopulaatiossa on merkkinä suvullisen lisääntymisen mahdollisuudesta.

Population studies on Phytophthora infestans have been carried out in Finland since 1990. Fungal samples collected from single lesions on potato leaves, stems and tubers have been characterised for their metalaxyl resistance, mating type, and virulence based on major R-genes. Metalaxyl resistant isolates were dominant in 1990 1994 but their proportion decreased towards the late 1990s. The A2- mating type was detected in 1992 and its proportion was around 20% in 1993 1999. The diversity of virulence races in Finnish blight population is very high, indicating sexual reproduction of the pathogen.
Keywords: Ka; peruna; kasvitaudit; perunarutto; Phytophthora infestans; suvullinen lisääntyminen; torjunta-aineet; metalaksyyli