Ruttopopulaation monimuotoisuus perunapelloilla vuosina 1990-2000 - Hannukkala, Asko; Lehtinen, Ari; Rantanen, Terhi (MTT, 2002)
Suomen perunapelloilta kerättyjen ruttokantojen monimuotoisuutta on kartoitettu vuodesta 1990 alkaen. Seurannan alussa pyrittiin selvittämään, miten yleisiä metalaksyyliä kestävät kannat ovat ruttopopulaatiossa. Sittemmin alettiin seurata, miten ruton sietokyky propamokarbihydrokloridia vastaanmuuttui. Kun perunaruton A2-parittelumuoto levisi Suomeen, tutkimus kohdistettiin ruton suvulliseen lisääntymiseen. 1990-luvun alussa miltei koko populaatio sieti metalaksyyliä. Kun valmisteen käyttö väheni, kestävät kannat harvinaistuivat muualla paitsi Pohjois-Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Vuosina 1992-1998 A2-parittelumuodon osuus oli noin 20 % populaatiosta. Vuosina1999 ja 2000 sekä A1- että A2-parittelumuodon osuus lähestyi 50 %:a, mikä on luonteenomaista suvullisesti lisääntyvälle populaatiolle. Suomalaisessaruttopopulaatiossa esiintyy yli 70 erilaista virulenssirotua, ja suuri perinnöllinen muuntelu on osoitettu myös dna-tasolla. Perunarutto lisääntyy myös suvullisesti perunapelloilla, minkä seurauksena populaation monimuotoisuus kasvaa.
Keywords: Ka; peruna; kasvinsuojelu; kasvitaudit; perunarutto; Phytophthora infestans; torjunta-aineet; torjunta-aineresistenssi; suvullinen lisääntyminen