Bioreaktorin käyttö porkkanan somaattisessa embryogeneesissä - Haapanen, Satu (fi, 1996)
Työssä tutkittiin CelliGen Plus-bioreaktorin soveltuvuutta porkkanan somaattiseen embryogeneesiin. Samalla tarkasteltiin kahden erilaisen sekoitusjärjestelmän, CellLift- ja propellisekoitin, vaikutuksia alkioiden kehittymiseen sekä kasvatusolosuhteiden muutoksia kasvatusten aikana. Sekoitusjärjestelmien eroavaisuuksia selvitettiin tarkastelemalla bioreaktorialkioiden ja kontrollialkioiden rakenteen ja laadun eroavaisuuksia. Bioreaktorin kasvatusolosuhteiden muutoksia tutkitiin tarkastelemalla PH:n ja liuenneen hapen muutoksia kunkin kasvatuksen kuluessa. Bioreaktorissa kasvatettujen alkioiden rakenne ei suuresti poikennut kontrolliviljelmien alkioista. Myös bioreaktorialkoiden itävyys ja laatu oli lähes yhtä hyvä kuin kontrolliviljelmien alkioiden. CellGen Plus-bioreaktori soveltuu hyvin porkkanan somaattisten alkioiden tuottamiseen. Tarkasteltaessa alkioiden laatua ja saantoa eri sekoitusjärjestelmien välillä ei ollut havaittavaissa selkeitä eroja. Tosin havaittiin, että CellLift -sekoitusjärjestelmä on tehokkaampi kuin perinteinen propellisekoitin. Jatkotutkimuksia tulisi tehdä kasvatusolosuhteiden optimoinnista, embryogeneesin synkronisaatiosta sekä menetelmän soveltuvuudesta uusille kasvilajeille.
Keywords: Pu