Lihasikojen E-vitamiinin tarve vastapuidulla ohralla ruokittaessa; E-vitamiinin vaikutus lihan säilyvyyteen ja syöntilaatuun - Suomi, Kaija; Alaviuhkola, Timo; Siljander-Rasi, Hilkka (Maaseutukeskusten Liitto, 1996)
Nykyisessä rehutaulukossa suositeltu 40 mg:n E-vitamiinilisäys sikojen rehuun on riittävä tavanomaisella rehulla ruokittaessa. Edellytyksenä on kuitenkin, että sikojen rehuun käytetty ohra on kuivattu ja varastoitu asianmukaisesti. Tulosten perusteella vastapuitua ohraa voidaan myös sekoittaa sikojen rehuun heti korjuun ja kuivauksen jälkeen ilman haittavaikutuksia. Siat eivät hyötyneet uuteen ohraan lisätystä suositeltua suuremmasta E-vitamiinimäärästä. Tavanomaisella rehulla ruokittaessa suositusarvoja suurempi E-vitamiinilisä ei näyttänyt parantavan lihan varastointikestävyyttä eikä lihan laatua.
Keywords: Ko; sika; E-vitamiini; rehut; ruokinta