Ahvenanmaan kestävän kalankasvatuksen kehittämisvaihtoehtoja - Setälä, Jari; Vielma, Jouni; Koskela, Juha; Honkanen, Asmo; Saarni, Kaija; Jokelainen, Teemu; Suvanto, Minna; Kankainen, Markus (Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, 2007)
Ahvenanmaan maakuntahallitus hyväksyi syksyllä 2005 ympäristöohjelman, jonka mukaan Ahvenanmaan kalankasvatuksen ravinnekuormitusta on vähennettävä vuoteen 2011 mennessä 50 % ja vuoteen 2015 mennessä 80 %. Maakuntahallitus tilasi 9.11.2006 riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta Ahvenanmaan maakunnan kestävän kalankasvatuksen toimintasuunnitelman, jossa arvioitiin nykyisen tiedon pohjalta mahdollisuuksia kehittää Ahvenanmaan kalankasvatuselinkeinoa pitkällä tähtäimellä sosiaalisesti, taloudellisesti ja erityisesti ympäristön kannalta kestävästi. Suunnitelma sisältää kuvauksen kalankasvatuksen toimintaympäristöstä ja Ahvenanmaan elinkeinon nykytilasta, analyysit perinteisen ja uuden tuotantotekniikan kehittämismahdollisuuksista ympäristökuormituksen vähentämiseksi sekä analyysin uusista mahdollisista lisäarvoa tuottavista viljelylajeista. Raportissa esitetään neljä kalankasvatuksen kehittämisskenaariota, jolla ympäristöohjelman kuormitustavoitteet saavutetaan asetetussa ajassa. Ensimmäisessä skenaariossa kalankasvatustuotantoa vähennetään kunnes tavoitteet täyttyvät. Toisessa skenaariossa vähennetään kassikasvatuksen kuormitusta mm. rehuja ja ruokintaa kehittämällä. Kolmannessa skenaariossa toisessa skenaariossa mainittujen ympäristötoimien lisäksi osa tuotannosta siirretään kiertovesilaitoksiin ja neljännessä skenaariossa kaikki kala tuotetaan kiertovesilaitoksissa. Kahdessa ensimmäisessä skenaariossa Ahvenanmaan kalankasvatuksen kokonaistuotanto laskee nykyisestä 4,6 miljoonasta kilosta alle miljoonaan kiloon vuoteen 2015 mennessä. Näiden skenaarioiden sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset olisivat täten Ahvenanmaan saaristoalueille suuret. Kolmannessa skenaariossa oletettiin, että Ahvenanmaalla voitaisiin kannattavasti kasvattaa kiertovesilaitoksissa runsas 2 miljoonaa kiloa kalaa. Tässä skenaariossa voitaisiin vuonna 2015 verkkokasseissa ja kiertovesilaitoksissa yhteensä vajaa 3 miljoonaa kiloa kalaa. Elinkeinon liikevaihto ja työllisyys olisivat nykyistä alhaisemmat. Skenaario edellyttää runsaan 10 miljoonan investoinnit ja taloudelliset riskit nousevat uusien tuotantomenetelmien ja kasvatuslajien vuoksi. Viimeisessä skenaariossa kalaa voitaisiin kasvattaa vuonna 2015 enemmän kuin nykyisin, mutta investoinnit nousisivat yli 30 miljoonan euron samalla kun tuotantoon ja markkinoihin liittyvät riskit edelleen kasvaisivat. Jos neljäs skenaario onnistuisi, elinkeinon liikevaihto kasvaisi, mutta alan työllistävyys vähenisi nykyisestä. Ahvenanmaan kalankasvatuksen ympäristöhaitat vähenisivät huomattavasti, jos laitokset ohjattaisiin kuormituksen ja haittojen kannalta optimaalisiin paikkoihin. Silakan käyttö kalankasvatusrehujen raaka-aineena vähentäisi merkittävästi Itämeren ulkopuolelta tulevaa ravinnekuormitusta. .
Keywords: kalankasvatus; Ahvenanmaa; kestävä kehitys; ravinnekuormitus