Ilveskanta Suomessa 2021 - Holmala, Katja; Valtonen, Mia; Herrero, Annika (Luonnonvarakeskus, 2021)
Kanta-arvion 2021 perusteella Suomen ilveskanta on kasvanut arviolta 4 % edelliseen vuoteen verrattuna. Ennen metsästyskautta 2021/2022 Suomessa arvioidaan olevan 2 155–2 280 yli vuoden ikäistä ilvestä. Pentuehavaintojen perusteella vuonna 2020 arvioidaan havaitun noin 388–428 pentuetta, mikä on noin 10 pentuetta enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Arviossa ei ole mukana Ahvenanmaan pentuehavaintoja. Se ei myöskään sisällä arviota touko-kesäkuussa 2020 syntyneistä pennuista. Pääosassa maata ilveskanta on pysynyt ennallaan tai kasvu on ollut hyvin loivaa. Ilveskanta on kasvanut selvästi kahdella Suomen riistakeskuksen alueista: Oulun poronhoitoalueen eteläpuolisella alueella ja Uudellamaalla. Pentueiden määrä on edelliseen vuoteen verrattuna merkittävästi pienentynyt ainoastaan yhdellä Suomen riistakeskuksen aluetoimiston alueista: Etelä-Savossa. Nyt havaittu hienoinen kasvu on seurausta maltillisesta metsästysverotustasosta. Ilvesten luontaisessa kuolleisuudessa ei ole tapahtunut tiedossa olevia muutoksia aikaisempiin vuosiin verrattuna. Ilveskannan aikaisemman laskusuunnan merkittävimpänä syynä on ollut metsästyskuolleisuus. Kanta-arvio pohjautuu petoyhdyshenkilöiden 1.9.2020–28.2.2021 kirjaamien pentuehavaintojen pohjalta tehtyyn arvioon erillisten pentueiden määrästä. Kaikki ilveshavainnot pitivät sisällään yhteensä ~ 3 600 kpl ilvespentueiden näkö- ja jälkihavaintoa, mikä on 30 % enemmän kuin vastaavana aikajaksona kaudella 2019–2020. Tähän lienee vaikuttunut viime talven erinomainen lumitilanne.
Keywords: ilves; kanta-arvio; pentueet; suurpetohavainto; kuolleisuus