Viljalajikkeiden herkkyys tautitartunnoille virallisissa lajikekokeissa 2005-2012 - Jalli, Marja; Kedonperä, Auli; Laine, Antti; Niskanen, Markku; Högnäsbacka, Merja; Kujala, Marja; Jauhiainen, Lauri; Nikander, Hannele (MTT, 2012)
Virallisten lajikekokeiden tarkoituksena on kasvilajikkeiden viljelyarvon arviointi. Viljalajikkeiden taudinkestävyys on tärkeä osa viljelyarvoa ja lajikkeiden taudinkestävyys on merkittävä osa kasvinsuojelua. Tiedot lajikkeiden kasvitautiherkkyydestä perustuvat lumihomeen, härmän, ruosteiden ja pääosin myös lehtilaikkutautien osalta virallisten lajikekokeiden kenttäkokeista vuosina 2005-2012 tehtyihin kasvitautihavaintoihin. Kasvitautien esiintyminen kokeissa perustui luonnolliseen tartuntaan. Lajikkeiden vehnänhaisunoen, ruskolaikun ja pistelaikun sekä ohranviirutaudin kestävyys tutkittiin infektiokokeilla. Haisunokitulokset ovat vuosilta 2005-2012, ruskolaikku- ja pistelaikkutulokset vuosilta 2006-2012 sekä ohranviirutautitulokset vuosilta 2004-2011. Tautitulokset analysoitiin käyttäen lineaarisia sekamalleja. Tuloksena saadut lajikekohtaiset tautikeskiarvot ovat keskenään vertailukelpoisia lajikkeiden koejaksojen erilaisuudesta huolimatta. Kontrollilajikkeet on sijoitettu testattavien lajikkeiden joukkoon tautimäärän mukaiselle sijalle.

The purpose of the official variety trials is to evaluate the cultivation value of plant varieties. Plant disease resistance is an important factor in the cultivation value of cereal varieties. Most of the information on cereal diseases, snow mould, powdery mildew, rusts and leaf spot diseases, in this report is based on the observations made from the official variety field trials during 2005-2012. Disease pressure in trials was based on natural infection. The susceptibility of spring wheat varieties to common bunt (stinking smut), Stagonospora blotch and tan spot and barley varieties to barley leaf stripe were tested in infection trials. The results of common bunt are based on the trials done during 2005-2012. The trials of barley stripe were done in 2004-2011 and the trials of Stagonospora blotch and tan spot were done in 2006-2012. The data was analyzed using linear mixed models. The estimated means for the different varieties are comparable despite the different trial periods. The results for control and all the other varieties are given in the tables in order of susceptibility.
Keywords: Ta; Ka; Kasvitaudit; syysruis; syysvehnä; ruisvehnä; kevätvehnä; ohra; kaura; ruis; vehnä; taudinkestävyys; Plant diseases; winter rye; winter wheat; triticale; spring wheat; barley; oat