Genetic parameters for growth traits in pigs estimated using third degree polynomial functions - Sevón-Aimonen, Marja-Liisa; Sternberg, Kristina; Ojala, Matti (Agricultural Research Centre of Finland, 1997)
Tutkimuksessa selvitettiin joidenkin sian kasvua kuvaavien muuttujien periytyvyyttä. Suomen kotieläinjalostusosuuskunnan kantakoeaineistosta poimittiin yhteensä 8745 yorkshire- ja maatiaisrotuisen sian tiedot. Kokeen aikana eläimet oli punnittu viikoittain. Jokaisen sian punnitustietoihin sovitettiin kolmannen asteen polynomifuntio ikä=f(paino), jota käytettiin kuvaamaan yksittäisen sian kasvurytmiä ja kasvunopeutta. Kasvuominaisuuksien ja ruhon laadun periytymisasteet ja ominaisuuksien väliset korrelaatiot estimoitiin käyttäen REMLiä ja eläinmallia. Sovitetun polynomifunktion selitysaste (R2) oli 98,5%:lla sioista yli 0,99. Sikojen paino funktion käännepisteessä eli maksimikasvun kohdalla oli keskimäärin 72 kg, ikä 126 vrk ja päiväkasvu 1111 g/vrk. Keskimääräinen päiväkasvu painovälillä 30-90 kg oli 957 g/vrk. Lyhyillä painoväleillä 30-50 kg, 50-70 kg ja 70-90 kg keskimääräiset päiväkasvut olivat vastaavasti 829 g/vrk, 1042 g/vrk ja 1046 g/vrk. Käännepisteen elopainon periytymisastearvio oli 0,08 ja kasvuominaisuuksien periytymisastearviot vaihtelivat alkukasvun 0,14:stä koko jakson 0,23:een. Geneettiset korrelaatiot eri painovälien keskimääräisten kasvujen välillä olivat 0,45-0,95. Nopeakasvuisten ja lihakkaiden eläinten kasvu hidastui suuremmassa elopainossa kuin hidaskasvuisten eläinten. Ruhon laadun ja kasvunopeuden välillä ei ollut epäsuotuista geneettistä yhteyttä. Vähäinen perinnöllinen vaihtelu funktion käännepisteen sijainnissa saattaa johtua noudatetusta rajoitetusta ruokintanormista.

A total of 8745 purebred Yorkshire and Landrace pigs extracted from Finnish progeny test station data was analysed. The pigs were weighed weekly during the test. A third degree polynomial function, age = f(weight), was fitted separately for each pig and was used to describe the growth patterns of individual pigs. Their live weight at the inflection point (LW ip ) was 72 kg, age at the inflection point (AGE ip ) 126 d, and maximum daily gain (DG max ) 1111 g/d, on average. The average daily gain from 30 to 90 kg (ADG 30-90 ) was 957 g/d and in the smaller weight ranges (30 to 50, 50 to 70 and 70 to 90 kg) the average daily gains were 829, 1042 and 1046 g/d, respectively. Genetic parameters for growth and carcass traits were estimated using REML with an animal model. The heritability estimates (h 2 ) for LW ip , AGE ip and ADG 30-90 were 0.08, 0.33 and 0.23, respectively, and for smaller weight ranges from 0.14 to 0.21. Fast growing and lean animals had higher LW ip than others and the r g between LW ip and ADG 30-90 , DG max and M% was 0.58, 0.73 and 0.57, respectively. The r g between ADG 30-90 and M% was close to zero.
Keywords: Ko; sika; heritabiliteetti; growth curve; growth patterns; daily gain; carcass composition; heritability; genetic correlations