Hylkeiden kaupalliselle kalastukselle aiheuttamat saalisvahingot 2016 - Söderkultalahti, Pirkko (Luonnonvarakeskus, Luke, 2017)
Suomen kaupallisen kalastuksen saalis mereltä oli 157 miljoonaa kiloa kalaa vuonna 2016. Saaliin tuottaja-arvo oli 40 miljoonaa euroa. Merialueella kaupallisesti kalastaneista 1481 kalastusyksiköstä vajaa kolmannes ilmoitti kärsineensä hylkeiden aiheuttamista saalismenetyksistä, mutta läheskään kaikki eivät pystyneet arvioimaan vahinkojen määrää numeerisesti. Sanalliset ilmoitukset muutettiin ohjelmallisesti numeerisiksi olettaen, että ne olivat olleet samansuuruiset kuin samassa pyyntiruudussa ja samalla pyyntimuodolla kalastaneilla vahinkomäärän ilmoittaneilla kalastajilla. Vahinkojen määrän arvioitiin olleen 124 tonnia vuonna 2016. Siitä oli siikaa 44 tonnia, silakkaa 20 tonnia, kuhaa 20 tonnia, lohta 13 tonnia, ahventa 10 tonnia, taimenta 5 tonnia, haukea 3 tonnia, muikkua 3 tonnia ja muita lajeja 7 tonnia. Arvio hylkeiden vahingoittaman kalan määrästä oli 51 tonnia pienempi kuin edellisenä vuonna. Vaurioituneen kalan määrä kasvoi edellisestä vuodesta Perämerellä, pysyi samansuuruisena Suomenlahdella ja pieneni lounaisilla merialueilla sekä Selkämeren-Merenkurkun alueella. Vahinkojen todellista määrää on kalastajien ilmoitusten perusteella vaikea arvioida, sillä vahingoitetusta kalasta ei aina jää pyydykseen selvästi havaittavia jäännöksiä. Sen lisäksi, että hylkeet vaurioittavat saalista, ne myös karkottavat kaloja ja saattavat pakottaa kalastajan keskeyttämään tai lopettamaan kalastuksen.
Keywords: kaupallinen kalastus; saalis; hylje; vahingot; kalastus; saaliit; hylkeet; hyljevahingot