Peltovahinkoarvioinnin opas poronhoitoalueelle : ohjeet vahinkoarvioprosessin toteutuksen ja havaintojen tekemiseen - Kuha, Rauno; Hannukkala, Antti (Luonnonvarakeskus, 2020)
Tämän oppaan laatimisen taustalla ovat maa- ja porotalouden kokemukset porojen aiheuttamista peltoviljelyvahingoista ja niiden arviointikäytännöistä. On tullut esille, että vahinkoarviointeja viljelyksille on tehty erilaisin tavoin ja käytännöin. Tämä kirjava toiminta on tuonut esille tarpeen luoda yhtenäinen arviointiprosessi opaskirjan muodossa, jossa yksityiskohtaisesti kuvataan arviointimenettely ja annetaan ohjeet arvioinnin tekemiseen. Oppaan laatimiseen on saatu rahoitus Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Hankkeen yhteistyökumppanina on toiminut Paliskuntain yhdistys. Opas on laadittu vahinkoarvioinnin havaintojen tekemisen ohjeeksi ja tarkistuslistan (liite 1) käytön tueksi. Tarkistuslista on se asiakirja, jonka mukaisesti arviointi vahinkokohteessa toteutetaan. Oppaan otsikointi noudattelee tarkistuslistan otsikointia ja tarkistus etenee kronologisesti. Tarkistuslista ja opas ovat ohjeistus siitä, miten viljelyksillä tapahtuneet vahingot arvioidaan ammattitaitoisesti. On syytä muistaa, että vahingossa on aina vähintään kaksi osapuolta. Tästä johtuen arviointi on hyvä suorittaa neutraliteettia noudattaen. On tavallista, että vahinkotilanne vaikuttaa ilmoittajan mielestä täysin selvältä ja usein näin onkin. Eri osapuolten oikeusturvan takia asia on kuitenkin tarkasti selvitettävä. Arviointi on toteutettava niin, että arvioinnin lopputulos on mahdollisimman todenmukainen ja kaikki asiaan liittyvät tekijät on otettu siinä huomioon, sekä tehdyt johtopäätökset ovat käytössä olleiden tietojen ja tosiasioiden pohjalta riidattomia. Oppaassa ei arvioida viljelijän tai poronhoitajien ammattitaitoa, vaan peltovahinkojen arvioinnin perusajatus on lähestyä kaikkia mahdollisia vahinkotekijöitä poissulkevasti. Eri tekijöihin otetaan kantaa vasta johtopäätöksissä ja toimenpidesuosituksissa. Arvioinnin lopputulokseen vaikuttavia tekijöitä voivat olla vain havaitut asiat. Oikeaan johtopäätökseen arvioinnissa päästään vain havainnoilla, joita arvioinnin yhteydessä on tehty ja tarkistuslistaan merkitty. Arvioinnista tehtävän pöytäkirjan sisältö on hyvä perustua tarkistuslistassa todennettuihin ja siihen dokumentoituihin havaintoihin. Opasta ja tarkistuslistaa voivat käyttää kaikki halukkaat, ja etenkin he, jotka tuntevat olevansa osallisia mahdollisiin vahinkoihin. Paras vaihtoehto viljelyvahinkojen arvioinneissa olisikin se, että osapuolet lähtisivät yhdessä tarkistuslistan kanssa toteamaan vahinkojen aiheuttajat ja arvioimaan vahinkojen suuruus. Vahinkoarvioinnin tarkistuslista toimii hyvin maa- ja porotalouden edustajien keskinäisessä vahinkojen arvioinnissa. Listaa on helppo käyttää ja oppaasta löytyvät hyvät ohjeet vahinkojen arviointiin. Tämä opas toimii ohjekirjana peltovahinkojen arviointiin riippumatta siitä millainen on kulloinkin taustalla voimassa oleva asiaa koskeva lainsäädäntö. Oppaan tavoite on mahdollistaa peltovahinkojen riittävän tarkka, monipuolinen ja neutraali dokumentointi ja arviointi erilaisissa tapauksissa. Seuraavalla sivulla on kaaviokuva arviointiprosessin toteutuksen eri vaiheista ja arviointiprosessissa tarvittavasta tukimateriaalista.
Keywords: porovahingot; peltovahingot; vahinkoarviointi