Interaction of real and financial flexibility - an empirical analysis - Lindström, Ossi; Heshmati, Almas (MTT, 2004)
Tämä paperi tutkii, miten reaalinen ja rahoituksellinen joustavuus vaikuttavat toisiinsa ja edelleen yritysten investointi- ja rahoituspäätöksiin. Joustavuuden vaikutuksia tutkitaan käyttämällä kahden toisistaan riippuvan dynaamisen osittaissopeutuvan mallin systeemiä, jossa yritysten oletetaan sopeuttavan toimintansa kohti niiden yrityskohtaisia optimaalisia investointi- ja velkatasoja. Empiirinen analyysi perustuu laajaan vuosilta 1992-2002 kerättyyn aineistoon ylikansallisista metsäyhtiöistä. Tulokset osoittavat, että investointi- ja rahoituspäätökset ja niihin liittyvät joustavuudet ovat keskinäisessä riippuvuudessa ja vuorovaikutuksessa toisiinsa, vaikka päätöksentekoa näyttävätkin hallitsevan rahoitukselliset sopeutuskustannukset. Kannattavuudella havaittiin olevan suurin vaikutus sopeutuskustannuksiin, jotka muutoin näyttävät olevan konvekseja ja muuttuvia yli ajan ja läpi eri yritysten.

This paper studies the interaction of real and financial flexibility and their effects on firm's investment and financing decisions. We use a system of interdependent dynamic partial adjustment models to capture the effects of flexibility and feedback from firm-specific adjustments towards the optimal levels of investment and debt. The empirical analysis is based on a large panel of multinational paper and pulp companies observed between 1992 and 2002. The results suggest that the decisions and flexibilities are related, interdependent and interacting, although financial adjustment costs are likely to dominate decision-making. Profitability is found to have strongest impact on the adjustment costs, which seem to be convex and non-constant over time and across firms.
Keywords: Ma; investoinnit; rahoitus; joustavuus; yritykset; metsäteollisuus; sopeutuminen; dynamiikka; investment; finance; flexibility; firms; paper and pulp; adjustment; dynamic