Muuttuva ilmasto edellyttää monipuolisempaa peltoviljelyä ja typen hallintaa - Helenius, Juha; Komulainen, Kati; Schulz, Torsti; Peltonen-Sainio, Pirjo; Hakala, Kaija; Ojanen, Hannu; Rankinen, Katri (Maaseudun tulevaisuus, 2011)
Viljelyn aloittava sukupolvi näkee työssään nykyistä lämpimämmät ja pidemmät kasvukaudet sekä leudommat ja vähälumisemmat talvet. Kun sääilmiöiden vaihtelut lisääntyvät, sopeutuminen on välttämätöntä. Talviaikaisen kasvipeitteisyyden lisääminen ja kipsin levitys voivat riittää torjumaan typen ja kiintoaineiden valumia, joita leudot talvet uhkaavat kasvattaa.
Keywords: Ka; Ma; ilmasto; ilmastonmuutokset; ilmastonkestävyys; kasvinjalostus; valunta; typpi; fosfori; maatalouspolitiikka; maatalouden tukipolitiikka; arable farming; climatic change; plant breeding; runoff; nitrogen; phosphorus; agricultural policy