Mykotoksiinit rehujen näkymätön vaara - Manni, Katariina; Rämö, Sari; Huuskonen, Arto (Faba osk, 2021)
Mykotoksiinit eli homemyrkyt ovat homekasvustossa muodostuneita myrkyllisiä yhdisteitä. Niitä voi muodostua rehuun monessa eri vaiheessa, alkaen jo kasvin kasvaessa pellolla ja jatkuen rehun syöttöön saakka. Mykotoksiinien eläimille aiheuttamat oireet ovat usein moninaisia ja yhteyttä on vaikea osoittaa. Oman haasteensa tuo se, ettei mykotoksiineja voi havaita aistinvaraisesti. Voiko kotoinen säilörehu olla mykotoksiinivaara? Tuottava nautatilan nurmi -hankkeessa asiaa kartoitettiin.
Lehtiartikkeli (rinnakkaistallennusluvan asianumero: 956/12 05 01 02/2021)
Keywords: nauta; nurmi; säilörehu; mykotoksiinit