Kalatalouden toimialakatsaus 2017 - Pokki, Heidi; Kärnä, Markku; Valve, Joonas; Setälä, Jari (Luonnonvarakeskus, Luke, 2017)
Kalatalouden toimialakatsauksessa kuvataan suomalaisen merikalastuksen, vesiviljelyn, kalanjalostuksen, kalatukkukaupan ja kalaan erikoistuneen vähittäiskaupan taloudellista tilaa. Katsaus perustuu kalatalouden yritysten viimeisimpiin tilasto- ja tilinpäätöstietoihin. Vuonna 2015 kalatalousalalla oli 1 747 yritystä. Yritysten kokonaistuotot olivat 839 miljoonaa euroa. Kalatalouden tuottama jalostusarvo oli 122 miljoonaa euroa ja yritysten työllistävyys oli 2 536 henkilötyövuotta. Yrityksistä 72 prosenttia oli kalastusyrityksiä. Tuotoiltaan suurin toimiala oli kalanjalostus. Myös henkilöstöä oli eniten jalostajien palveluksessa. Ainoastaan vesiviljelijöiden reaalituotot kasvoivat vuonna 2015. Muiden kalatalouden toimialojen tuotot laskivat. Eniten laskivat jalostusyritysten reaalituotot, 24 prosenttia. Kalan ja kalatuotteiden tuonti- ja vientimäärät ja arvot kasvoivat vuonna 2016. Vuonna 2015 rannikkokalastajien sekä isojen troolareiden tuotot laskivat ja pienten troolareiden tuotot kasvoivat. Isojen troolareiden nettotulos parani edullisemman polttoaineen ansioista, mutta muiden kalastajaryhmien nettotulos heikkeni. Vesiviljely-yritysten tuotto kasvoi samalla kun toimialan kannattavuus parani. Kalanjalostajien tuotot laskivat kaikissa yrityskokoluokissa ja ainoastaan keskisuurten yritysten nettotulos parani. Kalatukkukaupassa isojen ja pienten yritysten tuotot kasvoivat, mutta keskisuurten tuotot laskivat. Toimialan kannattavuus heikkeni, sillä nettotulos laski kaikissa yrityskokoluokissa. Kalaan erikoistuneessa vähittäiskaupassa oli heikko vuosi. Ainoastaan pienten yritysten tuotot ja nettotulos säilyivät edellisvuoden tasolla, muissa yrityskokoluokissa tuotot ja kannattavuus laskivat.
Keywords: kalan vähittäiskauppa; kalatukkukauppa; taloudellinen analyysi; toimialakatsaus; kalanjalostus; kalastus; kalatalous; vesiviljely; vähittäiskauppa; tukkukauppa; taloudellinen arviointi; toimialat