Fosforikiertolaskurin käyttöohje - Turtola, Eila; Uusitalo, Risto; Miettinen, Antti; Lemola, Riitta; Mäntylä, Virpi; Maharjan, Anil (Luonnonvarakeskus, 2021)
Fosforikiertolaskuri on tarkoitettu viljelijöiden työkaluksi peltolohkojen taloudellisesti optimaalisen fosforilannoituksen laskentaan. Laskurin toiminta perustuu fosforilannoituskokeissa havaittuihin kasvien fosforilannoitusvasteisiin ja viljelijän aikaisemmalla lannoituksella kyseisiltä peltolohkoilta saamiin satotasoihin. Laskuri huomioi peltolohkon ominaisuudet ja kasveille käyttökelpoisen fosforin määrän (viljavuusfosforiluvun) ja antaa myös ennusteen pellon fosforiluvun muutoksesta. Taloudellisen optimin laskennassa huomioidaan fosforilannoituksella saatava sadonlisä ja sen antama lisätuotto, lannoitteiden ostohinta sekä lannoitteiden kuljetus- ja levityskustannukset. Taloudellisesti optimaalisella fosforilannoituksella peltolohkolla viljeltävälle kasville saadaan suurin mahdollinen sadon myyntituoton ja fosforilannoituskustannusten erotus. Laskurin avulla on mahdollista myös vertailla lannoitukseen käytettävissä olevan lantamäärän ja peltolohkojen optimaalisen fosforilannoituksen vaatiman lantamäärän suhdetta. Laskurin avulla voi suunnitella fosforilannoitusta kevätviljoille, syysviljoille, öljykasveille, palkokasveille ja säilörehunurmelle. Lannoitteista mukana ovat mineraalilannoitteet sekä naudan-, sian- ja kananlanta. Fosforikiertolaskuri on vapaasti käytettävissä Luonnon-varakeskuksen Maatalousinfo-verkkopalvelun kautta.
Keywords: fosforilannoitus; fosforiluku; fosforiluvun muutos; satotaso; viljavuusfosfori; kaura; ohra; kevätvehnä; syysvehnä; syysruis; kevätrypsi; kevätrapsi; herne; härkäpapu; säilörehunurmi; taloudellinen optimi