Laitoskompostien laadun parantaminen kypsytystä tehostamalla - Halinen, Arja; Tontti, Tiina (MTT, 2004)
Biohajoavien jätteiden käsittelyyn kohdistuvat vaatimukset tulevat kiristymään lähivuosina tiukentuvan lainsäädännön myötä. Etenkin valmisteilla oleva EU-direktiivi Biohajoavan jätteen biologiset käsittelymenetelmät , kansallinen biojätestrategia sekä jo voimaan astunut Euroopan yhteisön eläinten sivutuoteasetus vaikuttavat kompostointilaitosten toimintaan. Lähitulevaisuudessa kompostointilaitoksilta tullaan edellyttämään laatujärjestelmien käyttöönottoa sekä omavalvonnan tehostamista. Tässä tutkimuksessa selvitettiin mahdollisuuksia parantaa laitoskompostien laatua kompostien kypsytystä tehostamalla. Huomiota kiinnitettiin erityisesti kypsytysaumojen toiminnallisen rakenteen parantamiseen ja tasalaatuisen kompostin tuottamiseen. Hankkeessa kehitettiin myös kompostointilaitosten omavalvontaan soveltuvaa kompostin kypsymisen seurantamenetelmää. Kypsytettyjen kompostien laatua ja soveltuvuutta kasvualustakäyttöön selvitettiin laboratoriomittakaavan kasvatuskokeessa. Tutkimuksessa todettiin, että hakkeen lisääminen tukiaineeksi biojätekompostien kypsytysaumoihin paransi aumojen rakennetta ja tehosti kypsymistä, mikä ilmeni tukiainelisäyksen saaneiden aumojen korkeampana lämpötilana ja tehokkaampana kaasujenvaihtona verrattuna ilman tukiainetta kypsytettyihin aumoihin. Aumojen kypsymistä seurattiin lämpötila-, happi- ja hiilidioksidimittauksien sekä alkuaan vesianalytiikkaan kehitetyn nitraattitypen pikatestin avulla. Pikatestin osoitettiin soveltuvan myös komposteista tehtäviin määrityksiin. Kasvatuskokeessa todettiin, että tukiaineen lisääminen kypsytysaumoihin saattaisi parantaa kompostien soveltuvuutta vihannesten viljelyyn. Peltokasvien viljelyyn soveltuvan maanparannuskompostin tuottamisessa tukiainelisäyksestä saatava etu ei ole yhtä selkeä. Siksi tukiaineen lisäämisestä saatavaa hyötyä on syytä arvioida tapauskohtaisesti huomioiden kyseisen kompostointiprosessin ominaisuudet, raaka-aineet ja kompostin loppukäyttö. Tulevaisuudessa tulisi arvioida erilaisten tukiaineiden lisäämisestä kompostin kypsytysvaiheessa aiheutuvat kustannukset.

The legislation concerning the treatment of biodegradable waste will be tightened up during the coming years. Especially the EU directive Biological treatment of biowaste and the national biowaste strategy which are under construction, as well as the already valid European regulation concerning animal by-products not intended for human consumption will have an effect on composting plants operation. In the near future the composting plants will be required to introduce quality assurance systems and strengthened process control. The aim of this study was to investigate possibilities to improve the quality of industrial composting by making the compost maturization phase more effective. Special attention was paid to the improvement of the compost maturization windrows functional structure and to the production of a compost of uniform quality. A follow-up method for compost maturization suitable for composting plants process control was also devised during the project. The quality of matured composts and their suitability for use as a plant substrate were determined in a pot experiment. Adding woodchips as a bulking agent to the compost maturization windrows improved the structure of the windrows and made the maturization process more effective, which became evident as higher temperatures and a more effective gas exchange of the windrows compared to the ones matured without any bulking agent. The maturization of the windrows was followed by measuring the temperature and the oxygen and carbon dioxide content of the windrows and with the help of a quick test for nitrate-nitrogen originally developed for water analyses. The quick test was showed to be suitable also for compost analyses. The pot experiment demonstrated that adding bulking agents for compost maturization windrows improves the suitability of composts for vegetable cultivation. However, in the production of composts for use as a soil enrichment in field cultivation, the advantages of the bulking agent addition seem less clear. Therefore, the advantage of using bulking agents should be assessed case-specifically, taking into account the characteristics and the raw materials of the composting process as well as the final use of the compost. In future the use of different bulking agents in compost maturization phase should be costed out.
Nimekkeen selvennys: Improving quality of industrial composting by making the maturization phase more effective.
Keywords: Ys; laitoskompostointi; tukiaine; kypsyminen; laatu; omavalvonta; industrial composting; amendment; maturization; process control; quality