Valon vaikutus turkiseläimiin ajankohtainen aihe - Taipale, Jenni; Koskinen, Nita (Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto, 2010)
Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittama Kompetensforum Päls- hanke järjesti yhdessä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) kanssa viime toukokuussa seminaarin valon vaikutuksesta turkiseläimiin. Seminaari pidettiin YA! Yrkesakademin i Österbotten -opinahjossa. Aihe kiinnostaa. Sen todisti suuri osanottajamäärä sekä monet mielenkiintoiset kysymykset ja keskustelut päivän aikana. Suojaavatko varjotalot turkiseläimiä liian hyvin valolta, mikä puolestaan johtaa suureen määrään lisääntymättömiä sinikettunaaraita, kysyy erikoistutkija Teppo Rekilä MTT:ltä. Vastausta kysymykseen yritettiin löytää Kannuksessa mittaamalla valonvoimakkuutta sekä perinteisissä varjotaloissa että halleissa, joiden katosta 30 % oli läpinäkyvää. Varjotaloissa valonvoimakkuus oli huipussaan noin neljä viikkoa aikaisemmin kuin hallissa. Valomäärä laski kuitenkin nopeasti huipun jälkeen varjotaloissa, kun taas hallissa korkea valotaso pysyi sen jälkeen, kun se oli saavutettu. mennys onnistui paremmin hallissa kuin varjotalossa. Selityksen uskotaan olevan se, että hallissa valo vastaa luonnollisia valo-olosuhteita paremmin, kun valon taso ei keväällä laske. Se, että valon lisääntyminen tapahtui hallissa myöhempänä ajankohtana, johtui lumesta hallin katolla. Se on asia, joka täytyy ratkaista uusia halleja suunniteltaessa. Valo ja turkiseläimet -teeman päätti projektijohtaja Jenni Taipale Yrkesakademin i Österbotten -oppilaitoksesta.
Keywords: Ko; turkiseläimet; valo