Maidon uudet mahdollisuudet - Korhonen, Hannu J. T (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Kuluttajien kiinnostus ruoan terveysvaikutuksia kohtaan on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Tämä on näkynyt selvästi funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämisen myötä. Terveyttä edistäviä aineosia etsitään tiiviisti lukuisista elintarvikkeiden raaka-aineista. Maito on tässä suhteessa kiinnostava tutkimuskohde, sisältäähän se tuhansia biologisesti aktiivisia yhdisteitä. Viime vuosina tehdyt tutkimukset ovatkin osoittaneet, että maito on erinomainen lähde kehitettäessä terveysvaikutteisia elintarvikkeita. Maidon sisältämiä bioaktiivisia aineosia, kuten proteiineja, peptidejä, rasvahappoja ja sokerijohdannaisia sekä probioottisia maitohappobakteereja on jo hyödynnetty menestyksekkäästi terveyttä vahvistavien elintarvikkeiden tuotekehityksessä. On todennäköistä, että tämä kehitys tulee jatkumaan tulevaisuudessa ja antaa maidolle lisäarvoa. Tässä kirjallisuuskatsauksessa käsitellään maidon uusia mahdollisuuksia terveyden edistämiseen nykyisen tutkimustiedon valossa. MAIUS-maidontutkimusohjelmassa saavutetut tulokset lisäävät merkittävästi tätä tietämystä ja antavat tarvittavaa tieteellistä pohjaa maidon laatu- ja jalostusominaisuuksien ja ravintoarvon parantamiseen edelleen sekä positiivisten terveysvaikutusten hyödyntämiseen.
Keywords: Re; CLA; immuunimaito; funktionaaliset elintarvikkeet; bioaktiiviset yhdisteet; maito; maitovalmisteet; peptidit; probiootit; maitohappobakteerit; ternimaito