Monimuotoinen maaseutuyrittäjyys : case KnowSheep - Räikkönen, Raija; Kurppa, Sirpa (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, 2013)
Tämä raportti on kirjoitettu, jotta yrittäjät ymmärtäisivät paremmin maaseudun yritystoimintaa, sen haasteita ja mahdollisuuksia sekä saisivat uusia ideoita oman toimintansa kehittämiseen. Raportissa käsitellään yrittäjyyden toteutumiseen johtavia tekijöitä, pienyritysten ominaispiirteitä ja kilpailukykyä sekä maatilojen erilaisia toimintamalleja. Raportissa kuvataan erilaisia yrityksiä tehokkaasta lammastalousyrittäjyydestä, erikoistuneisiin tiloihin ja harrastajien toimintaan. Raportissa esitetyt prosessikaaviot kuvaavat pienessä yrityksessä hallittavan toiminnan haasteellisuutta. Raportin yrityskuvaukset kertovat kunkin maaseutuyrityksen ainutlaatuisuudesta, jota voidaan hyödyntää lisäarvona tuotteiden ja palvelujen markkinoinnissa. Raportissa kuvataan erilaisia myyntikanavia, joita maaseutuyritykset voivat hyödyntää markkinoidessaan ja myydessään tuotteitaan. Lopuksi yrittäjille pyritään antamaan ideoita markkinoinnin kehittämiseen sekä asiakaslähtöiseen tuotekehitykseen. Maaseutuyrittäjyyteen voidaan soveltaa monia yleisen liiketalouden periaatteita. Maatalous, usein osana yritystoimintaa, ja maatilaan sidottu ympäristö asettavat kuitenkin haasteita liiketoiminnalle, jotka vaikuttavat merkittävästi maaseutuyrittäjyyteen. Tämän raportin sisältöä voidaan soveltaa myös muihin maaseutuyrittäjyyden toimialoihin ja monialaisiin maaseutuyrityksiin. Raportin konkreettiset esimerkit ovat KnowSheep-hankkeesta, jossa pyrittiin kehittämään Suomen ja Viron rannikko- ja saaristoalueiden monimuotoista lammastaloutta huomioiden peruslammastalouden sekä jatkojalostuksen. Lammastalous on erittäin haasteellista alueen ympäristön erityispiirteiden takia. Lampaanlihan jatkojalostus, villaan ja taljoihin liittyvä käsityöyrittäjyys sekä maisemanhoitoon liittyvät palvelut kuvaavat monimuotoista maaseutuyrittäjyyttä, jossa lammas voi tarjota yritystoimintaa ja toimia tulonlähteenä. Raportissa tuodaan esille KnowSheep-hankkeessa saatujen tutkimustulosten yhtenevyys aikaisemman tutkimustiedon kanssa. Tässä raportissa selvitetään myös maaseutuyrittäjyyden ja yleisen liiketalouden eroavaisuuksia KnowSheep-hankkeessa saatujen kysely- ja haastattelututkimuksien avulla. KnowSheepprojekti toteutettiin Central Baltic Interreg IV A Archipelago and Islands -ohjelmassa (2011–2013) ja sen tukirahoituksella.

Rural entrepreneurship can be described using several common principles from business economics. Agriculture, usually as a part of the business and farm environment, makes challenging demands that have a considerable effect on rural entrepreneurship. This report has been written to provide entrepreneurs with a better understanding of entrepreneurship in rural areas, its challenges and opportunities, and to provide them with new ideas for developing their operations. The report addresses factors that lead to entrepreneurship, the characteristic features of small enterprises and different operational farm models. The report describes various sales channels that rural enterprises can use in marketing and product sales. Finally, an attempt is made to provide entrepreneurs with novel ideas for marketing and customer-oriented product development. The report describes the range of sheep-related enterprises, including efficient entrepreneurship, specialized farms and hobby farming. Unique features of enterprises can be used to add value to products and services. The contents of this report are applicable to other branches of rural entrepreneurship and multifunctional rural businesses. The practical data for this report have been compiled on the KnowSheep-project. This report shows the similarity of the results from the KnowSheep-project with earlier research results. The differences are also reported between the general economy and rural entrepreneurship, and are based on responses to questionnaires and interviews from the KnowSheep-project. The KnowSheep-report has strived to develop multi-functional sheep husbandry in Finnish and Estonian coastal and island regions, taking into consideration basic sheep husbandry and further processing. Sheep husbandry in these regions is extremely challenging due to the special environmental circumstances. Sheep meat processing, handicrafts related to wool and hide, and services for green care are among the multitude of rural enterprises associated with sheep husbandry and rural income generation. The KnowSheep-project was performed in Central Baltic Interreg IV A Archipelago and Islands Programme and was partially funded by that programme.
Keywords: Kotieläintuotanto, mehiläistalous, riistanhoito, kalatalous; Maatalous - yleistä, maatalousekonomia,maatalousneuvonta, maaseudun kehittäminen; asiakaslähtöisyys; maaseutuyrittäjyys; markkinointi; monialaisuus; myyntikanavat; verkostoituminen; lammastalous; maatalous