Individuell utfodring av rävar - Rekilä, Teppo; Koskinen, Nita; Pylkkö, Päivi; Koivula, Minna; Kankkonen, Johanna (fi, 2005)
Inledning Blårävarnas medelstorlek har under de senaste 10 åren vuxit avsevärt. Under auktionssäsongen 1993/1994 var andelen skinn, som var över 115 cm långa, 31 %. Drygt tio år senare under säsongen 2003/2004 var motsvarande andel redan över 91 %. Skinnpriserna har ändå inte stigit i proportion lika mycket som skinnstorleken vuxit. Samtidigt har man blivit bekymrade över ökande foderkonsumtion och djurens fetma samt de tilläggskostnader och problem i välmående, som dessa förorsakar. Foder är pälsdjursproduktionens största kostnad - foder och utfodringsteknologi utgör till och med hälften av ett färdigt skinns produktionskostnader. Det finns inga forskningsrön om proportion av tillgodogörelse av blårävarnas foder. Ur praktiska uppfödares synpunkt finns det stora skillnader i fodrets tillgodogörelseproportion mellan olika djurstammar. Mest kostnadseffektivt skulle det vara att välja till avel sådana individer som effektivt tillgodogör sig foder. Mål Undersökningens mål är att producera information och praktiska arbetsredskap, med hjälp av vilka man i nuvarande blårävspopulation kan finna de till sin genotyp bästa individerna angående fodrets tillgodogörelse och med hjälp av vilka man kan rikta blårävsförädlingen mot en stor men slank rävstam. Undersökningens mål är att bedöma ärftlighet och ärftliga samband av fodrets tillgodogörelse, fettbildning och tillväxthastighet hos räv samt deras samband med fruktbarhet och graderings- och skinnsorteringsegenskaper. Dessutom bedöms djurens benställning samt deras ärftlighet och genetiska samband med tillväxthastighet, förmåga att tillgodogöra sig foder, fettbildning samt de viktigaste produktionsegenskaperna. Inverkan Projektet producerar viktig information om blårävarnas tillväxt, foderkonsumtion och strukturegenskaper samt om deras ärftlighet och ärftliga samband med varandra och de viktigaste produktionsegenskaperna. På basis av slutresultaten kan man välja ur de ur praktisk förädlingssynpunkt bästa egenskaper, som skildrar fodrets tillgodogörelse. Undersökningen utförs på så sätt att egenskapernas varianskomponenter och statistiska modell i framtiden kan överföras till en del av SAMPO-programmet och på så sätt till en del av det praktiska avelsdjursurvalet i farmerna. Fodret utgör den största kostnadsfaktorn i pälsdjursproduktionen. När man känner till de ärftliga parametrarna av fodrets tillgodogörelse, kan man med deras hjälp bedöma en egenskaps vikt i förädlingsbedömningen.
Keywords: Ko; turkiseläimet; kettu; yksilöruokinta