Valkokaalin lajike- ja varastointikokeet - Hintikainen, Veikko; Kivijärvi, Pirjo; Rimhanen, Karoliina; Tillanen, Anne; Valo, Ritva; Piirainen, Anne (MTT, 2008)
Vuonna 2006 testattiin tilakokeissa kahdella eri tilalla useita valkokaalilajikkeita. Tavoitteena oli tuottaa pienikokoisia ja varastointia kestäviä keriä. Tavoitteeseen pyrittiin käyttämällä tiheämpää istutusta kuin normaalisti varastokaalin viljelyssä. Kokeet toteutettiin Mäntyharjussa Etelä-Savossa ja Pohjois- Pohjanmaalla Nivalassa. Koealueiden viljelytoimenpiteet tehtiin tilojen viljelykäytäntöjen mukaan. Koelajikkeina olivat Guard, Topgun, Reaction, Budena ja Candela. Lajikekokeeseen liittyen tehtiin myös varastointikoe, jossa kustakin lajikkeesta varastoitiin kaksi kuution laatikkoa. Ensimmäinen erä kauppakunnostettiin tammi helmikuun vaihteessa ja toinen maaliskuussa 2007. Varastointikokeessa verrannelajikkeena oli tiloilla viljelyssä oleva ja meillä yleisin varastokaalilajike Lennox. Parhaan kauppakelpoisen sadon Mäntyharjussa tuottivat Candela- ja Reaction- lajikkeet, 68 700 kg/ha ja 67 600 kg/ha. Nivalassa satoisimpia olivat Guard-, Reaction- ja Topgun-lajikkeet. Lajikkeiden kauppakelpoisen sadon osuus oli yli 90 % kokonaissadosta, paitsi Candela-lajikkeella Nivalassa. Varastointikokeessa Topgun ja Budena säilyivät huonommin kuin muut lajikkeet. Parhaiten pitkässä varastoinnissa säilyivät Mäntyharjussa Candela-, Guard- ja Lennox-lajikkeet, joiden kauppakelpoisuus oli 75 77 %. Nivalassa Guard-, Lennox- ja Reaction-lajikkeiden kauppakelpoisuus oli maaliskuun kauppakunnostuksessa vielä 82 86 %. Koelajikkeista Reaction ja Guard vaikuttivat lupaavilta lajikkeilta kerän koon, satoisuuden ja säilyvyyden osalta.
Keywords: Pu; avomaanvihannekset; valkokaali; keräkaali; lajikkeet; lajikekokeet; koetoiminta; vertailu; kasvinviljelytilat; varastointi; varastointitappiot; kestävyys