Venäjän puurakentamisen nykytila ja tulevaisuuden mahdollisuudet kirjallisuuskatsaus - Marttila, Juhani (Finnish Forest Research Institute, 2007)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan Venäjän puurakentamisen nykytilaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia rakennustilastojen ja normiston pohjalta. Venäjän rakentaminen on vilkastunut 1990-luvun taantuman jälkeen merkittävästi, ja asunnot ovat kooltaan entistä suurempia. Valtaosa rakennushankkeista on keskittynyt maan länsiosiin suurten asutuskeskusten läheisyyteen. Puun käytön ja pientalo-rakentamisen asema on kuitenkin edelleen varsin vähäinen, mutta venäläisten kiinnostus pientaloasumista kohtaan on kasvanut. Sekä korjaus- että uudisrakentamistarvetta lisää vanhan asuntokannan huonokuntoisuus. Rakentamista pyritään edistämään valtiollisilla hankkeilla, joiden yhtenä osa-alueena on puun rakennuskäytön edistäminen.Venäjän epäselvä maanomistus- ja kaavoitusjärjestelmä on esteenä pientalorakentamisen yleistymiselle. Uusien rakennustuotteiden standardointi- ja sertifiointijärjestelmä on etenkin uusien tuontituotteiden kannalta ongelmallinen. Puun paloturvallisuutta pidetään huonona, mutta toisaalta eristävyys ja ympäristöarvostukset tuovat puulle kilpailuetuja. Etenkin varakkaat puutalojen ostajat suosivat yksilöllisiä rakennusratkaisuja.
Keywords: Venäjä; puurakentaminen; rakennustuotanto; rakentamismääräykset