Timing of primary growth harvest affects the yield and nutritive value of timothy-red clover mixtures - Rinne, Marketta; Nykänen, Arja (Agricultural Research Centre of Finland, 2000)
Kasvuajan jakamisen vaikutuksia ensimmäisen ja toisen sadon kesken tutkittiin Juvalla kahtena vuonna luonnonmukaisesti viljeltyyn seosnurmeen, jonka pääkasvilajeja olivat timotei ja puna-apila. Ensimmäinen sato korjattiin kolmena eri aikana ja jälkikasvu samana päivänä elokuun lopussa. Kuiva-ainesato kasvoi ensimmäisessä sadossa 116 kg/ha päivässä, kun korjuuta siirrettiin myöhäisemmäksi, mutta vastakkainen kehitys jälkikasvussa korvasi sen osittain. Korjuuaika ei vaikuttanut eri satojen kasvilajikoostumukseen, mutta puna-apilan osuus oli huomattavasti pienempi ensimmäisessä sadossa (28 %) toiseen satoon verrattuna (71 %). Koko kesän painotetussa nurmisadossa puna-apilan osuus pieneni 46:sta 35 %:iin, kun ensimmäisen sadon korjuuta siirrettiin myöhäisemmäksi. Sekä timotein että puna-apilan ravitsemuksellinen arvo huononi ensimmäisen sadon kasvun edetessä, mutta timotei huononi nopeammin kuin puna-apila. Sulavan orgaanisen aineen pitoisuus kuiva-aineessa pieneni timoteissä 5,6 g/kg ja puna-apilassa 2,6 g/kg päivässä. Muutokset jälkikasvussa olivat vastakkaisia. Ensimmäisen sadon kehityslinjat näkyivät kuitenkin selvästi myös koko kesän painotetussa sadossa, koska ensimmäisen sadon osuus koko sadosta oli keskimäärin 68 % ja ensimmäisen sadon laatu vaihteli enemmän kuin toisen sadon. Tehoisan lämpösumman yhteys nurmikasvien D-arvoon alkukesällä oli selvä, joten lämpösumman hyödyntäminen nurmen korjuuajan valinnassa vaikuttaa mahdolliselta.

The effects of partition of growth time between primary growth and regrowth of organically grown mixed (mainly timothy and red clover) leys were studied over two years in Juva, Finland. Primary growth was harvested at three different dates and regrowth on a single occasion from all plots. Dry matter (DM) yield of primary growth increased by 116 kg per ha per day by delaying harvest (P<0.001) which was partly compensated by a reciprocal effect in the regrowth. Harvesting schedules had no effect on the botanical composition of herbage within harvests, but the proportion of red clover was lower in the primary growth (0.28) than in the regrowth (0.71). The proportion of red clover in weighted total yield decreased linearly from 0.46 to 0.35 (P<0.01) by delaying the primary growth harvest. The nutritional quality of timothy and red clover declined with advances in primary growth, the extent of which was greater for timothy. Digestible organic matter content in DM (D-value) decreased 2.6 and 5.6 g/kg per day in red clover and timothy, respectively. Reciprocal effects were observed in regrowth. However, the total yield and quality from both harvests was strongly influenced by primary growth, since it accounted for on average 0.68 of total yield and differences in the nutritional quality of regrowth were smaller than for primary growth.
Keywords: Ko; korjuuaikapalvelu; rehut; märehtijät; ruokinta; luonnonmukainen viljely; korjuuaste; timotei; puna-apila; botanical composition; chemical composition; digestibility; growth stages; maturity; morphology; Phleum pratense; Trifolium pratense