Karviaiset Ribes uva-crispa L. - Hietaranta, Tarja; Kinnanen, Hilma (MTT, 2006)
Ribes-sukuun kuuluvina myös karviaiset lukeutuvat herukkakasvien (Grossulariaceae) heimoon, ja Ribes-suvun sisällä ne sijoitetaan alasukuun Grossularia. Karviaiset poikkeavat muista Ribes-suvun lajeista siinä, että niillä on piikeiksi muuntuneita solukkokarvoja, ja että niiden lehtihankaisissa tertuissa on vain yhdestä kolmeen kukkaa. Euroopassa esiintyy yksi luonnonvarainen karviaislaji, eurooppalainen karviainen R. uva-crispa, joka kasvaa luonnonvaraisena suuressa osassa Eurooppaa. Suomen luonnossa karviainen luokitellaan uustulokkaaksi. Meillä sitä esiintyy viljelyjäänteenä ja -karkulaisena pientareilla, kallioisilla mäillä, metsänreunoilla ja rannoilla.
Keywords: Ka; geenipankit; geenivarat; herukat; karviainen; Ribes