Maaseudun pienyritysrekisteri - Rantamäki-Lahtinen, Leena (Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos, 1999)
Maaseudulla on noin 142 000 yritystä, jotka voi jakaa kolmeen ryhmään: perustuotantotiloihin, monitoimitiloihin ja maatilaan liittymättömiin pienyrityksiin. Maatilatalous on tärkein maaseutuelinkeino, sillä sitä harjoittaa noin 88 000 tilaa. Näistä vain maatilataloutta harjoittavia arvioidaan olevan noin 65 000 ja monitoimitiloja noin 23 000. Monitoimitiloilla harjoitetaan sekä perinteistä maatilataloutta että pienyritystoimintaa. Maaseudun muita pienyrityksiä arvioidaan olevan noin 53 000. Yhteinen työllistämisvaikutus on siten vajaa 10 % (211 000 kpl) työllisestä työvoimasta. Maatalous työllistää tästä noin 6 % (130 000 työllistä) ja maaseudun muut pienyritykset vajaa 4 % (81 000 työllistä). Tiedot perustuvat Maatalouden taloudellisessa tutkimuslaitoksessa (MTTL) valmistuneeseen selvitykseen, jossa kartoitettiin maaseudun yritystoimintaa. Aineisto kuvaa tilannetta vuosina 1996 ja 1997. Maaseudun yritystoimintaa selvitettiin yhdessä Tilastokeskuksen sekä maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen kanssa. Tuloksena on olemassa oleviin rekistereihin pohjautuva Maaseudun pienyritysrekisteri, jota tullaan pitämään ajan tasalla. Pitkän aikavälin kehityssuunta on, että maataloudesta päätoimeentulonsa saavien yrittäjien määrä vähenee. Samalla viljelijäperheiden tulorakenne monipuolistuu, sillä yhä useammasta viljelijäkotitaloudesta käydään palkkatyössä tilan ulkopuolella tai hankitaan tuloja muista perusmaatalouden ulkopuolisista tulonlähteistä. Maaseudulla sijaitsevat yritykset ovat suhteellisen pieniä. Maatilan yhteydessä tapahtuva yritystoiminta työllistää keskimäärin 0,7 henkilöä, kun taas maatilaan liittymättömissä maaseutuyrityksissä työskentelee keskimäärin 1,4 henkilöä. Väkilukuun suhteutettuna eniten monitoimitiloja oli Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Maaseudun pienyrityksiä on väkilukuun suhteutettuna eniten Vaasan rannikkoseudulla, Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla. Maatilaan liittymättömien maaseutuyritysten yleisimpiä toimialoja ovat maantieliikenteen kuljetukset (mm. taksi ja kuorma-autokuljetukset), rakentaminen ja vähittäiskauppa. 27 % kaikista maaseudun pienyrityksistä toimii alkutuotantoon sidoksissa olevilla toimialoilla. Ne harjoittavat mm. elintarvikkeiden valmistusta, puun ja puutuotteiden valmistusta ja koneurakointia. Majoitus- ja ravitsemuspalveluja tarjoavien yritysten osuus on 5 %. Monitoimitilojen yritystoiminta on yleisimmin koneurakointia, rakentamista, maantieliikenteen kuljetustoimintaa, maatilamatkailua, elintarvikkeiden jatkojalostusta sekä puutavaran ja puutuotteiden valmistusta.

The number of farms has decreased in Finland during the last decades, especially after the membership in the European Union since 1995. Simultaneously, since 1995 the profitability of agriculture has fallen significantly. This has caused many problems to rural areas, e.g. unemployment, population movement to the cities and, consequently, the population is ageing. Alternative source of income in countryside is non-agricultural entrepreunership. Most enterprises located in countryside are classified as "small-scale enterprises". However, statistical facts, such as the number, sales and number of the personnel in these firms have thus far been unknown. The intention of this study is simply to discover how many and what kinds of firms are located in the rural areas and describe their structures. The most important object is to create a new databank. The new databank, titled as Rural Business Register is a combination of two existing registers, namely the Business Register and the Farm Register. The total number and the structure of firms was based on the data in the Business Register of the Statistics Finland, which covers, in terms of personnel, 99 % of the non-agricultural enterprise sector. The term "rural area" was defined by population density. If population density within a certain zipcode area is less than 50 persons/km2, the area was determined as a "rural area". A firm whose sales is over FIM 49 000 but personnel is less than 20 persons was determined as a "small-scale enterprise". Enterprises, which were located in the rural areas, were picked up to the new databank. The Farm Register is maintained by the Information Centre of the Ministry of Agriculture and Forestry. From the Farm Register all farms which have applied support for agriculture in 1997 were selected into the new register. The intention of combining two existing registers was to find out how many of the firms that are located in rural areas are actually located in a farm and are ran by a farmer (or by family members). According to the Rural Business Register there were 61 000 small-scale enterprises in rural areas (later rural enterprises) in 1996. This is approximately 31 % of all Finnish small-scale enterprises. The total amount of sales of these firms was FIM 56 billion and the total personnel was 81 000 persons. Rural enterprises were quite small: average firm employs 1.35 persons (employees + owners) and average sales was FIM 909 000 in 1996. In the urban firms average personnel was 1.9 persons per firm. About 7 700 of rural enterprises were located on a farm and were ran by a farmer or a family member. As expected, enterprises with farm background were smaller than firms without the farm background. Although 13 % of all rural enterprises are located on a farm, only 6 % of personnel are working on farms. Total sales of rural enterprises with farm background is FIM 3.4 billion, which is about 6 % of total sales of all rural enterprises. Average sales was FIM 445 000 in 1996. The total amount of personnel was 5 100 persons, on average 0.7 persons per firm. The new databank, the Rural Business Register, will be updated yearly.
Keywords: Ma; Yritys- ja toimipaikkaregisteri; Maaseudun pienyritysrekisteri; maaseutu; yritys; maatilarekisteri; tilastot; Business Register; enterprise; Farm Register; rural area