Voiko laitumen typpilannoitusta vähentää? - Virkajärvi, Perttu; Sairanen, Auvo; Saarijärvi, Kirsi (Maaseudun Tulevaisuus, 2005)
Laitumelle suositeltu typpilannoituksen määrä on melko suuri verrattuna sieltä saatavaan typpisatoon. Säilörehunurmilta suurin osa typestä saadaan nurmisadon mukana pellolta pois, mutta laitumen typpisato on suoraan maidossa ja lypsyn aikana kertyneessä lietelannassa. Niinpä laidunhehtaarille jää helposti yli sata kiloa ylimääräistä typpeä vuodessa.
Keywords: yS; lannoitus; typpi; laitumet; säilörehu; nurmet; lehmät; lypsykarja; rehut; päästöt