Barley ß-amylase and ß-glucanase activities at germination in vulgare-type lines from backcrossses of wild, spontaneum strains with cd. Adorra - Ahokas, Hannu; Erkkilä, Maria J. (Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science, 1992)
Villiohran (Hordeum spontaneum) takaisinristeytyksestä viljaohran Adorra-lajikkeella on valintajalostuksella kehitetty viljaohran kaltaisia linjoja, joiden perimästä laskennallisesti on 25 % villiohrasta. F6-Polvea edustavasta, idätetystä jyvämateriaalista on määritelty ß-amylaasi- ja ß-glukanaasiaktiivisuudet in vitro yhteensä 219:sta linjasta jyvämassaa ja Tiukoista proteiinla kohti laskettuna. Linjat perustuvat kahdeksaan eri villiohrakantaan, joista seitsemässä on löydetty korkea aktiivisuus jommastakummasta entsyymistä tai molemmista. Rekombinanttilinjoja, joihin on todennäköisesti siirtynyt korkea ß-amylaasiaktiivisuus, saatiin suhteellisen usein lähes kaikista korkean ß-amylaasin omaavien villiohrien risteytyksistä. Korkea ß-glukanaasiaktiivisuus periytyi linjoihin harvinaisemman. Ohran ß-glukanaasigeeni saattaa olla kytkeytynyt johonkin villin kasvin ominaisuutta määräävään geeniin, jonka voimakkaan karsimisen kautta on usein menetetty myös villiohran ß-glukanaasialleelia valintapolvien aikana. Siten ß-glukanaasialleelia rekombinoitaessa villiohrasta viljaohramuotoihin on käytettävä varsin laajaa materiaalia. Kun aktiivisuudet lasketaan näytteen proteiinia kohti, villiohran korkea proteiinipitoisuus (tavallisesti yli 20 %) saattaa näennäisesti madaltaa suurenkin entsyymiaktiivisuuden. Osassa rekombinanttilinjoja alentunut proteiinipitoisuus sinänsä tuo esiin korkean, proteiiniin suhteutetun entsyymiaktiivisuuden.

Two hundred and nineteen Iines derived from the backcross progenies of eight different Hordeum spontaneum strains were evaluated for ß-amylase and ß-glucanase activity five days after germination under aseptic conditions. The activities were determined on the basis of soluble protein or grain mass. The recurrent parent cultivar, Adorra, served as the standard. Putative recombinants with high ß-amylase activity were relatively easily achieved from high-activity strains of H. spontaneum. Recombinants with high ß-glucanase were rare. They appear to be eliminated, possibly due to the strong selection for the domesticated phenotype during the derivation process.
Keywords: beeta-amylaasi; beeta-glukanaasi; ohra; kasvinjalostus; entsyymit; barley breeding; carbohydrate hydrolases; gene linkage; genetic resources; Hordeum spontaneum; malting barley