Influence of sodium and potassium fertilization on sodium concentration of timothy - Peltovuori, Tommi; Yli-Halla, Markku (Agricultural Research Centre of Finland, 1997)
Suomessa nurmikasvien natriumpitoisuus on paljon pienempi kuin lypsykarjan rehun pitoisuudeksi suositellaan. Nurmirehun Napitoisuuden kohottaminen parantaisi sen ravitsemuksellista laatua ja lisäisi joidenkin tutkimuksien mukaan rehun maittavuutta. Erityisen vähän natriumia on timoteissä. Astiakokeessa selvitettiin Nalannoituksen (0, 200 tai 400 mg l -1 kokeen alussa) vaikutusta timotein Na-, K-, Ca- ja Mg-pitoisuuteen ja K-lannoituksen (0, 100 tai 200 mg l -1 jokaiselle korjatulle sadolle) vaikutusta Na-lannoituksen tehoon kolmella eri maalajilla. Natriumlannoitus ei vaikuttanut timotein kuiva-ainesatoon, mutta se kohotti timotein Na-pitoisuutta selvästi kaikilla maalajeilla ja kaikissa korjatuissa sadoissa. Hieta- ja turvemailla vaikutus oli voimakkaampaa kuin savimaalla. Kaliumlannoitus ja maan suuri K-pitoisuus heikensivät Na-lannoituksen tehoa erittäin voimakkaasti. Natriumlannoitus toimi tehokkaimmin, kun timotein K-pitoisuus laski lähelle puutostilaa (alle 15 g kg -1 ). Näin pieniin K-pitoisuuksiin päästiin vain ilman K-lannoitusta kasvaneissa koejäsenissä hieta- ja turvemailla. Natriumlannoitus pienensi jonkin verran timotein Ca-pitoisuutta, mutta ei K- eikä Mg-pitoisuutta. Natriumlannoituksen näennäinen hyväksikäyttöaste oli kaikilla mailla alle 4 %. Natriumia timoteitä tehokkaammin ottavien nurmi-kasvilajien (koiranheinä, raiheinä) viljely saattaa olla timotein Na-lannoitusta parempi keino nurmirehun Na-pitoisuuden kohottamiseksi.

Sodium (Na) concentration of forage crops grown in Finland, particularly that of timothy, is much lower than is recommended in the feed of cattle. A pot experiment was carried out on clay, loam and organogenic soils to find out the effect of Na application (0, 200 or 400 mg dm -3 of soil, one application) on the concentration of Na, K, Ca and Mg of timothy and the effect of K fertilization (0, 100 and 200 mg dm -3 for each three harvests) on the efficiency of Na application. Added Na elevated the Na concentration in all harvests on all soils. The magnitude of the effect (organogenic soil ³ loam>clay) was opposite to the K supplying power of the soil. Potassium fertilization suppressed the effect of Na application substantially and Na concentration was elevated remarkably only when the K concentration of the plants fell to or below the deficiency level (approximately 15 g kg -1 ). According to a cation exchange experiment, nearly all added Na remained in the soil solution. Still, the apparent utilization of added Na remained below 4% on all soils, demonstrating the natrophobic nature of timothy. Sodi-um fertilization of timothy seems to be an ineffective way of increasing the Na content of forage at least on soils of a good K status or when applied with ample K fertilization.
Keywords: Ka; timotei; Phleum pratense; natrium; kalium; lannoitus; forage; calcium; cation exchange isotherms; magnesium; mineral composition; pot experiment