Metsätalous : Raakapuumarkkinat - Leppänen, Jussi; Uotila, Esa (Luonnonvarakeskus, Luke, 2016)
Vuonna 2016 teollisuuspuun hakkuut kasvavat 2 prosenttia 59,5 miljoonaan kuutiometriin. Yksityismetsien hakkuut kasvavat 3 prosenttia. Yhtiöiden ja Metsähallituksen hakkuut pienenevät hieman. Kuusisahatavaran kysyntä nostaa kuusitukin keskimääräistä kantohintaa prosentilla, ja myös kuusikuitupuun aleneva kantohintakehitys kääntyy 3 prosentin nousuun. Mänty- ja koivutukin samoin kuin myös mänty- ja koivukuitupuiden kantohinnat laskevat 1−2 prosenttia. Raakapuun tuonti kasvaa 5 prosenttia vuodentakaisesta 9,6 miljoonaan kuutiometriin. Vuonna 2017 havukuitupuun kysyntä kasvaa selluntuotannon kasvun myötä. Kuitupuun hakkuiden ennustetaan kasvavan 4 ja tukkipuun hakkuiden 3 prosenttia. Mäntykuitupuun kantohinta vahvistuu 3 prosenttia, ja mäntysahatavaran kysynnän paranemisen myötä myös mäntytukin kantohinta nousee. Muutoin kantohintojen muutokset ovat vähäisiä. Raakapuun tuonti vähenee 3 prosenttia. Yksityismetsien teollisuuspuun hakkuiden määrässä on vuodesta 2015 alkaen merkittävä tasomuutos vielä keväällä arvioituun nähden. Muutos johtuu teollisuuspuun hakkuiden paremmasta tilastoinnista, kun puunostajiksi luetaan mukaan myös metsänhoitoyhdistykset. Toistaiseksi muutos koskee vuositilastoa ja kuukausitilastoon metsänhoitoyhdistykset tulevat vasta vuoden 2017 alusta.
Keywords: metsäteollisuus; hakkuut; sahatavara; kuusi; kuitupuu; mänty; koivut; teollisuuspuu; kysyntä; kantohinnat; tuonti