Maatalouden taloussuunnittelun ja seurannan tehostaminen - Manninen, Marja; Karhula, Timo (MTT, 2006)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa kehittämisehdotuksia investointitukihakemusten liitteenä olevien kannattavuus- ja maksuvalmiuslaskelmien laadintaan, ohjeistamiseen sekä laskelmien päivittämiseen. Lisäsi selvitettiin kehittämissuunnitelmien käyttöä ja sisältöä. Tarkastelukohteina ovat myös investointituen haku- ja päätöksentekoprosessit sekä taloussuunnitelmien käyttökelpoisuuden parantaminen tilan johtamisen työkaluna. Viljelijöiden vastausten mukaan tehtyjen maksuvalmius- ja kannattavuuslaskelmien tulokset olivat usein todellisuutta paremmat. Laskelmat nähtiin maksuvalmiuden seurantaan kuitenkin hyvänä apuvälineenä. Maksuvalmius- ja kannattavuuslaskelmaa tehtäessä ongelmia aiheutuu usein jo lähtötietojen keruuvaiheessa. Liian vähälle huomiolle jää myös yrittäjäominaisuuksien arviointi ja osaamisen kehittäminen, riskien ja epävarmuuden huomioiminen, laskelman sanallisen arvion merkitys ja laskelmien päivittäminen. Kehittämissuunnitelmia on laadittu viime vuosina hyvin vähän, koska suunnitelma on huonosti tunnettu. Kehittämissuunnitelma ei ole tullut tutuksi myöskään neuvontasektorilla. Viljelijöiden mielipiteet kehittämissuunnitelmista ovat ristiriitaisia, toiset suhtautuivat palveluun myönteisesti, toisten mielestä suunnitelman hinta ei vastaa suunnitelman sisältöä. Kehittämissuunnitelmien sisältövaatimuksista ei ole kuitenkaan olemassa yksiselitteisiä ohjeita, mikä on koettu myös TE-keskuksissa ongelmalliseksi. Myös toimintatavat kehittämissuunnitelmatuen myöntämisessä vaihtelevat huomattavasti eri TE-keskuksissa. TE-keskuksissa investointihankkeiden hyväksymistä ohjaava lainsäädäntö koetaan selkeäksi. Kuitenkin eri TE-keskusten välillä tai edes saman keskuksen sisällä ei välttämättä ole yhtenäistä linjaa päätöstenteossa. Investointitukiin kohdistuvassa päätöksenteossa korostuivat laajan maksuvalmiuslaskelman, kannattavuuslaskelman ja investointisuunnitelman asema. Verotuksen 2-lomaketta pidettiin myös tärkeänä ja sanallisen arvion merkitystä päätöksenteon kannalta erittäin tärkeänä. Tutkimuksessa laadittiin kehittämis- ja toimenpide-ehdotuksia, jotka liittyvät kannattavuus- ja maksuvalmiuslaskelmiin, kehittämissuunnitelmiin ja tukien hyväksymiskäytäntöihin. Lisäksi kehittämissuunnitelmien osalta laadittiin ehdotus menettelytapa-asetukseksi. Ehdotukset on esitetty kokonaisuudessaan tämän julkaisun kappaleessa 5.

The purpose of the study was to present proposals concerning the development of the profitability and liquidity calculations attached to the investment aid applications, the related instructions and the updating of the calculations. The use and content of the development plans were examined as well. The study also dealt with the application and decision-making processes for investment aid and improving the financial plans as tools for farm managements. The results of the liquidity and profitability calculations made on the basis of the farmers' responses were often better than they are in reality. However, the calculations were considered appropriate tools for monitoring the liquidity. Making the liquidity and profitability calculations is often faced with problems already when compiling the initial data concerning. In many cases too little attention is directed to the assessment of the entrepreneurial characteristics, developing skills, taking account of risks and uncertainties, role of the written evaluation of the calculation, and updating the calculation. In recent years quite few development plans have been drawn up, because the plan is poorly known. Even the advisory sector knows relatively little about the development plans. Farmers' views concerning the plans differ quite radically: some have a very positive attitude to this service, while others consider that the price of the plan is not in line with its content. There are no unambiguous instructions for the requirements concerning the content of the development plans, which has been found problematic at the Employment and Economic Development Centres. The other practices relating to the granting of support for the development plan also vary considerably between the Employment and Economic Development Centres. The Employment and Economic Development Centres consider that the legislation steering the approval of the investment projects is quite clear. Yet, the decision-making procedures may differ between the Employment and Economic Development Centres or even within one Centre. The role of a comprehensive liquidity calculation, profitability calculation and investment plan receives a great deal of emphasis in the decision-making on investment aid. Tax Form No 2 was also considered important, while the role of the written assessment was considered highly important for the decision-making. The proposals for development and measures concerning the profitability and liquidity calculations, development plans and approval procedures as well as the proposal for a decree on the procedure for the part of the development plan drawn up in the study are given in Chapter 5.
Keywords: Ma; maatalous; talous; suunnittelu; investointi; agriculture; economics; planning; investment