Maitohuonejätevesien puhdistus kemiallisesti saostamalla ja imeyttämällä pajukenttään - Närvänen, Aaro; Jansson, Håkan (MTT, 2003)
Lähtökohtana oli kehittää tehokkaasti ravinteita ja happea kuluttavaa kuormitusta poistava puhdistusmenetelmä maitohuone- ja asumajätevesille. Menetelmän haluttiin olevan edullinen toteuttaa ja perustuvan jäteveden kemialliseen saostukseen ja maaperäkäsittelyyn pajukentässä. Veden puhdistamiseen testattiin ferrisulfaattisaostusta ja pajupuhdistamoa. Ferrisulfaattisaostuksella ja selkeytyksellä jäteveden kokonaisfosforipitoisuus väheni 75 %. Liukoinen fosfori väheni puolestaan 97 %, mutta aika-ajoin rautafosfaattisakkaa karkasi poistuvaan veteen, mikä alensi kokonaisfosforin poistumaa. Käynnistysvaiheen jälkeen kemiallisen saostuksen ja suodatuksen avulla fosforipitoisuus väheni puolen vuoden jakson aikana parhaimmillaan 86 %. Koko kahden vuoden tutkimuksen aikana fosforipoistuma oli 59 %. Kemiallisella saostuksella saadaan maitohuonejäteveden korkea fosforipitoisuus laskemaan talousjätevesien pitoisuustasolle. Tällöin jäteveden lisäkäsittely esimerkiksi pajupuhdistamon avulla voidaan mitoittaa 50 80 % pienemmäksi kuin ilman saostusta, koska pajukenttä on mitoitettava siihen tulevan vuotuisen fosforimäärän mukaan. Kemiallisen saostuksen ja pajupuhdistamon yhdistelmällä jäteveden kokonaisfosforikuormitus väheni 97 %, kokonaistyppikuormitus 77 % ja happea kuluttava kuormitus 92 %. Kemiallisen saostuksen ja selkeytyksen avulla toteutettu käsittely osoittautui toimivaksi ratkaisuksi maitohuonejätevesien puhdistuksessa, mutta ei yleensä riitä ainoaksi puhdistusmenetelmäksi. Kemiallinen saostus ja suodatus olkisahanpurukerroksen läpi vaatii vielä suodattimen mitoituksen ja rakenteiden osalta jatkokehittelyä. Pajupuhdistamo soveltuu hyvin kemiallisesti esipuhdistetun jäteveden jatkokäsittelymenetelmäksi.

A low-cost method for treatment of wastewater from milk rooms and households was developed. The wastewater was first treated chemically and then biologically in a willow field. Using ferric sulphate precipitation, clarification and sludge withdrawal by pumping, it was possible to reduce the total phosphorus content by 75%. The reduction in dissolved reactive phosphorus was as high as 97%, but occasionally it was observed that some precipitated matter was not removed. Using chemical precipitation and filtering, the average removal of phosphorus was 59% during the test period of December 2000 to June 2002. During summer 2001, the removal rate was as high as 86%. Using chemical treatment, the high phosphorus in milk room wastewater can be reduced to a normal level and the after-treatment unit can be made 50 80% smaller. Using a combination of chemical and willow field treatment, it was possible to reduce the total phosphorus in wastewater by 97%; the reduction in total nitrogen was 77% and the figure for COD was 92%.
Keywords: Ys; fosfori; typpi; maitohuoneet; jätevesi; puhdistus; jätevedenkäsittely; suodatus; ferrisulfaatti; saostus; phosphorus; nitrogen; milking parlour; wastewater treatment; filtration; ferric sulphate; precipitation