Viherlannoituksen esikasviarvo viljoille - kirjallisuuskatsaus - Forsman, Kristian; Väisänen, Jaana; Kakriainen-Rouhiainen, Sanna; Lötjönen, Timo (MTT, 2004)
Sadat tutkijat eri puolilla maailmaa selvittävät, mitkä tekijät säätelevät viherlannoituksen jälkivaikutusta satokasveille. Viherlannoituksen esikasviarvo näyttää riippuvan ilmaston, maalajin ja viljelytavan muodostamasta kokonaisuudesta. Viherlannoituksen esikasviarvon mittarina on yleensä maahan muokattu typpimäärä ja viherlannoituskasvuston typpipitoisuus, mutta ilmeisesti kyse on sekä viherlannoituksen typpimäärästä että viherlannoituksen maahan tuottamasta ravinnosta mikrobeille, eli juuristomassasta ja juuristoeritteistä. Kirjallisuusselvityksessä tarkastellaan erilaisia viherlannoitustekniikoita ja sen esikasviarvon säätelymekanismeja.
Keywords: Ys; Ka; luomu; ohra; viherlannoitus; luonnonmukainen maataloustuotanto; esikasvit; kasvinvuorotus; karjanlanta; hoitomuokkaus; haraus; riviväli; kylvöaika