Kasvunsäätein kevätviljojen kasvua manipuloimaan - Rajala, Ari; Jackson, Michael; Onnela, Marko; Peltonen-Sainio, Pirjo (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Kasvunsäädekäsittelyiden vaikutuksia viljojen juurten kasvuun ei ole kovin laajasti tutkittu. Long Ashtonin tutkimusasemalla Englannissa tehdyissä kokeissa tutkittiin aikaisten kasvunsäädekäsittelyiden (CCC, Cerone, Moddus) vaikutuksia kevätviljojen juuren ja verson etyleenituotantoon (käsittely 2 3 kasvulehtivaiheessa) ja päivittäiseen juurten kasvunopeuteen (käsittely 1 2 kasvulehtivaiheessa). Kokeissa oli mukana kustakin kevätviljalajista lyhyt- ja pitkäkortinen lajike. Aikaisessa kasvuvaiheessa normaaleilla ruiskutusväkevyyksillä tehdyt kasvunsäädekäsittelyt vaikuttivat vähän tai ei lainkaan tutkittujen lajikkeiden juurten ja verson etyleenituotantoon sekä siemenjuurten kasvunopeuteen. Ainoana poikkeuksena olivat ohralajikkeet, jotka näyttivät olevan herkkiä suhteellisen vähäisillekin etyleenipitoisuuksien nousuille

Manipulating the growth of spring cereals with growth regulators Plant growth regulators (PGRs, mainly CCC) applied during early growth phases have been claimed to increase root growth or root-shoot ratio in spring cereals. This could be beneficial, especially under drought-stressed growing conditions. In this study our interest was to monitor the effect of PGR applications (CCC, Cerone, Moddus) on daily seminal root growth and on root and shoot ethylene production in barley, oat, and wheat cultivars. Antigibberellins seemed to have relatively little, or no, effect on root growth and root and shoot ethylene production in the cultivars studied. Ethylene releasing ethephon had a more prominent effect on root and shoot ethylene production and on root growth. Especially barley cultivars seemed to be sensitive to increased root ethylene concentrations, whereas wheat cultivars seemed to tolerate high levels of root ethylene without much effect on root growth.
Keywords: Ka; kevätviljat; kasvunsääteet; kasvu; kasvu; juuri; etefoni; etyleeni; klormekvattikloridi; trineksapakki-etyyli; spring cereals; growth regulators; growth; root; chlormequat chloride; ethephon; ethylene; trinexapac-ethyl