Impact of spring warming on sowing times of cereal, potato and sugar beet in Finland - Kaukoranta, Timo; Hakala, Kaija (MTT Agrifood Research Finland, 2008)
Tutkimuksessa arvioitiin historialliseen aineistoon perustuen, ovatko kevätviljojen, perunan ja sokerijuurikkaan kylvöajat aikaistuneet lämpimien keväiden seurauksena kolmella alueella Suomessa (itä, pohjoinen, länsi) vuosina 1965 2007. Alueille laskettiin vuosille 1965 2007 poikkeamat maatalouskeskusten havaintojen mukaisesta keskimääräisestä (1971 2000) kylvöjen alkamisesta. Samoille ajanjaksoille laskettiin poikkemat kasvukauden alkamisessa lämpötilan 31 vuorokauden liukuvan keskiarvon tai kuukauden keskilämpötiloista interpoloitujen vuorokauden keskilämpötilojen mukaan. Tilastollisesti merkitsevän lineaarisen trendin mukaan kasvukauden alkaminen on aikaistunut idässä ja pohjoisessa 2.0 2.3 päivää vuosikymmenessä, lännessä 2.6 2.8 päivää. Vuoden 1980 jälkeen trendin mukainen aikaistuminen on ollut idässä 2.7, pohjoisessa 2.2 ja lännessä 2.9 päivää vuosikymmenessä. Lineaarisen trendin mukaan kevätviljojen kylvön alku on aikaistunut idässä 0.6 (1980 jälkeen 1.0), pohjoisessa 0.7 (1980 jälkeen 1.9), ja lännessä 1.7 (1980 jälkeen 3.1) päivää vuosikymmenessä. Lännessä sokerijuurikkaan kylvö on aikaistunut 2.5 (1980 jälkeen 5.2), päivää ja perunan 3.4 (1980 jälkeen 4.5), päivää vuosikymmenessä. Ainoastaan lännessä kylvöjen aikaistuminen on tilastollisesti merkitsevää. Jos keväiden lämpeneminen olisi johtanut lämpimämpään säähän kevätviljojen orastumisen jälkeen, se olisi osittain poistanut aikaisemman kylvön hyödyn. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, sillä lineaarisen trendin mukaan keskilämpötila 10 30 päivää kylvöjen alkamisesta ei ole noussut ja vuosina, jolloin kasvukausi on alkanut aikaisin, orastumisen jälkeinen vaihe on itse asiassa ollut keskimääräistä viileämpi. Ilmastollisten muutosten ohella kylvöjen alkamisaikaan on mahdollisesti vaikuttanut tilakohtaisen kylvöalan kasvu ja taloudellinen paine sadon maksimointiin. Perunan istutusta on epäilemättä aikaistanut myös varhaisperunan lisääntynyt käyttö.

Historical data were used to determine if the warm springs experienced in recent decades have influenced time of sowing of spring cereals (barley, wheat and oats), potato and sugar beet in Finland. The start of the thermal growing season was used to represent all climatic factors affecting sowing time. Regional anomalies in sowing and start of growing season were computed for the years 1965 2007. The start of the growing season was 2 2.8 days earlier per decade, with a steeper increase since 1980. Sugar beet sowing advanced 2.5 (since 1980 5.2) and potato planting 3.4 (since 1980 4.5) days per decade, more than expected solely due to earlier starts to the growing season. Sowing of spring cereals advanced 0.6, 0.7 and 1.7 days per decade in the east, north and west respectively (since 1980 1.0, 1.9 and 3.1), with statistically significant trend (p < 0.01) in the west. Earlier sowings can be largely explained by warmer springs, but the trend was not as steep as that for the growing season. This has however not led to increased temperatures during early vegetative phases and thus faster development and increased drought or pest risk, which would have reduced the positive effects of earlier sowing on yield potential. Earlier sowing detected in the west can be explained by changes in spring temperatures, but may also result from economic and technological development. Farmers seem to have adequately adjusted their field activities to the changes in spring temperatures.
Keywords: Ka; climate change; adaptation; cereals; potato; sugar beet; sowing time