Kohti huippulaatuista siemenperunaa : Satoa projektista Siemenperunan laadunhallinnan erikoiskysymykset - Salo, Riitta (toim.); Kurppa, Aarne (toim.) (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Siemenperunan satotaso, sadon laatu ja tuotannon kannattavuus ovat monen eri tekijän summa. Siementä tuotettaessa on pyrittävä maksimoimaan siemenkelpoinen perunasato. Tämän saavuttamiseksi sekä lannoitus, kasvutiheys että käytetyn siemenen käsittely ennen istutusta on optimoitava lajikekohtaisesti. Perunan tautien torjunta tai ehkäisy on siemenperunan laadun avainasioita. Kasvuston hoitotöihin kuuluu perunaruton ja -seitin torjunta sekä toimenpiteitä tyvimätätartunnan minimoimiseksi. Myös virustartuntaa ehkäiseviin toimenpiteisiin voidaan joutua turvautumaan. Siemenperunan korjuu on tehtävä oikeaan aikaan ja hellävaraisesti mekaanisia vioituksia aiheuttamatta. Myös perunan varastointiin on kiinnitettävä huomiota. Siemenen terveyden varmistaminen koko tuotantoketjussa on yhä ongelmallista. Karanteenituholaiset tai -taudit eivät estä tai edes vaikeuta suomalaista siemenperunatuotantoa. Sen sijaan viileä kasvukautemme suosii perunan tyvimätä-, rutto- ja maltokaarivirustartuntaa. Perunaruttopopulaation täydellinen muuttuminen on luonut uuden tilanteen, missä totutut torjuntakeinot ja -ohjelmat eivät enää päde. Myös perunarupi aiheuttaa kuivina kasvukausina haittaa. Uhkaksi siementuotannolle on muodostumassa tärkkelys- ja ruokaperunaviljelyksillä yleistyvä perunan maltokaarivirus. Erityisesti siemenperunan vientitavoitteiden kannalta perunan terveys on osoittautunut kaikkein tärkeimmäksi laatutekijäksi. Vuosina 1997-1999 Maatalouden tutkimuskeskuksen eri yksiköiden, Perunantutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston päävastuulla sekä monen alan organisaation tuella toteutetussa projektissa "Siemenperunan laadunhallinnan erikoiskysymykset" keskityttiin siemenperunan tuotantotekniikan optimoimiseen, siemenen terveyden varmistamiseen sekä erityisesti vientitarpeita varten siemenen fysiologisen tilan säätelyyn käyttöolosuhteita vastaavaksi.
Keywords: Ka; Ta; Pu; peruna; siemenperuna; viljelymenetelmät; sato; laatu; kasvitaudit; torjunta